Бежанският поток към Европа ще се засилва, прогнозира ООН
Бежанският поток към Европа ще се засилва, прогнозира ООН / БГНЕС

Амин Ауад, координатор за Близкия изток и Северна Африка във Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), днес заяви, че не очаква притокът от около 8000 бежанци на ден в Европа да отслабне и предупреди, че това може да е "само върхът на айсберга", предаде Ройтерс.

Според хаместник-координатора на ООН за хуманитарната помощ в Ирак Доминик Барч каза, че се очаква 10 милиона души в Ирак да се нуждаят от хуманитарна помощ до края на годината, като вътрешно разселени в страната са вече 3,2 милиона.

ООН очаква 500 000 души да се изселят от иракския град Мосул, ако иракските сили предприемат опит да си върнат града, завзет от групировката "Ислямска държава", допълни Барч.

Според ВКБООН освен това много сирийски бежанци не вярват, че след 4 години война ситуацията в родината им може да се подобри и те да започнат да водят нормален живот там, предаде ТАСС.

Над 488 000 мигранти са достигнали Европа през Средиземно море от началото на годината, съобщи Международната организация по миграция (МОМ).

По-голямата част от тези хора, 275 000 души, са влезли в Гърция. Повече от половината от мигрантите, достигнали тази страна, 175 000 човека, са сирийци. На второ място по брой пристигнали мигранти е Италия.

2873 мигранти са загинали при опит да достигнат Европа по море от началото на годината, съобщи още МОМ.

Източник: БТА