Винетките за тежкотоварни автомобили може да поскъпнат още догодина
Винетките за тежкотоварни автомобили може да поскъпнат още догодина / снимка: БГНЕС, архив
Винетките за тежкотоварни автомобили може да поскъпнат още догодина
81897
Винетките за тежкотоварни автомобили може да поскъпнат още догодина
  • Винетките за тежкотоварни автомобили може да поскъпнат още догодина

Възможно е винетките за тежкотоварни автомобили да поскъпнат от следващата година.
Дали това ще се случи - ще стане ясно до края на декември, каза регионалният министър Лиляна Павлова.

От пътната агенция заявиха, че ако има такова предложение, те със сигурност ще го подкрепят, защото събираните сега такси са прекалено ниски.

Пътните такси за тежкотоварни автомобили може да станат по-високи и преди въвеждането на ТОЛ системата през 2018 година. Дали това ще се случи, ще стане ясно до края на годината, обясни регионалният министър Лиляна Павлова.

„Ще преценим дали има предпоставки да повишим винетките за тежкотоварните превозни средства, но нека да довършим всички анализи и тогава ще имаме възможност да преценим", добави тя.

Председателят на пътната агенция Лазар Лазаров коментира, че би подкрепил предложение за повишаване цената на винетките за тежкотоварните автомобили, защото събираната сега сума е прекалено ниска.

„10 евро за преминаване на близо 450 км е изключително малко в сравнение със западните ни партньори. Преди 4 години вдигнахме винетката от 6 на 10 евро за транзитното преминаване и приходите ни скочиха с около 25-30 млн. Наистина най-ниската цена е при нас", добави той.

Лазаров каза още, че за да няма дупки по пътищата, са нужни 1 милиард лева. Идеята е тази сума да се събира именно от по-високи пътни такси. Поскъпването обаче ще се отнася само за тежкотоварните автомобили.