Трудовата инспекция установи лекари и лаборанти, работили при 12-часови смени
Трудовата инспекция установи лекари и лаборанти, работили при 12-часови смени / снимка: DarikNews.bg

Лекари и лаборанти от региона, работили при 12-часови смени, установи Инспекцията по труда във Велико Търново. В края на юли приключиха проверките за спазването на трудовото законодателство спрямо работещите лица на длъжностите лекар, медицинска сестра и санитар. „Констатирани са случаи, в които на наетите не са осигурени повече от 12 часа междудневна почивка, както и поне 24-часова междуседмична почивка при сумирано отчитане на работното време. Установени са случаи, в които е възлагана работа през две последователни смени, което е в противоречие със закона”, обясни директорът на Инспекцията по труда инж. Невена Стефанова.

Тя посочи, че често нарушенията касаят болничния персонал, който полага труд при намалено работно време. Лаботанти, които по закон трябва да работят по 7 часа, са поемали и 12-часови смени, информира инж. Стефанова. Тя посочи, че в „Спешна помощ“ към търновската болница медици са работели на по- дълги смени, в противоречие със законодателството.

В част от лечебните заведения са регистрирани и нередности със заплащането на труда на наетите. От Инспекцията по труда са издали предприсания за нарушенията, като вече е ясно, че те са отстранени.

Общо 247 проверки бяха извършени през месеците юли и август. Установени са нарушения свързани със здравословните и безопасни условия на труд, с работното време на наетите, почивките на персонала, заплатите и допускането до работа без сключен писмен трудов договор. Установено е, че четирима работодатели са забавили изплащането на заплатите на наетите от тях лица. Общата дължима сума надхвърля 96 хиляди лева.

През летните месеци Инспекцията по труда е издала 10 разрешения за работа на непълнолетни лица. При следващи проверки е установен работодател, който е наел непълнолетно лице без да е поискал предварително разрешение от инспекцията. За случая е уведомена съответната районна прокуратура.