Европейска нощ на учените в Русенския университет
Европейска нощ на учените в Русенския университет / netinfo

На 25 септември 2015 г. в редица градове в България, сред които и Русе, ще се състои десетото издание на Европейската нощ на учените – събитието, което отваря вратите на университетите и научните институти за гражданството и популяризира „човешкото“ лице на науката, нейния принос в живота на хората и предизвикателните страни от живота на учения.

Европейската Нощ на учените е ежегодна инициатива, осъществявана в един и същи ден в цяла Европа с финансовата подкрепа на Европейската комисия. През периода 2007 – 2013 г. проектът Европейска Нощ на учените се финансира по Седма рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма „Хора“, а от 2014 година - по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програмата Хоризонт 2020.

Русенският университет участва в този проект от 2006 г., като част от консорциум, координиран от Нов български университет и включващ още Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Медицински университет – Пловдив, Тракийски университет – Стара Загора, Медицински университет – Варна, Британски съвет България, Единен център за иновации към БАН.

Програмата на тазгодишното издание на Нощта на учените в Русенския университет е изпълнена със събития, посветени на Международната година на светлината.

Официалното откриване на поредицата от инициативи на 25 септември 2015 г. ще се състои в 10,00 часа в централното фоайе на ректората, където ректорът на университета Христо Белоев ще открие изложбата „От свещите до фотоволтаиците“ и ще награди призьорите в конкурса „Светлината в картини, образи и слово“.

В 10,30 часа в зала 2.203 ще започне Научно кафене „Светлината в науката и практиката“ с участието на проф. Иван Лалов от Физическия факултет на Софийския университет, който е бивш ректор на университета и председател на програмата „Оптиката и науката за светлината в годината на светлината“. Със свои презентации ще се включат и преподаватели от Русенския университет, както и специалисти от практиката.

В 12 часа Русенският университет ще отвори своите лаборатории за ученици от професионалните гимназии в града с открити уроци за приложението на светлината.

От 14 часа, в аула 2.101 ще се състои второто издание на Академия на скритите таланти, в която преподаватели от Русенския университет ще разкрият неподозирани страни от личността на учения – талантливи изяви в областта на поезията, прозата, художествената фотография, приложното изкуство, музиката и танца.

От 16 часа в Заседателната зала на втория етаж в Ректората ще се проведе Панаир на идеите, където заинтересуваните ще присъстват на презентация на иновативни идеи и разработки на русенския клуб по предприемачество Startup Factory.

Кулминация на събитията в Европейската нощ на учените в Русенския университет е концертът „Светлинен калейдоскоп“, организиран за академичната общност, гражданите и гостите на Русе от 17 часа в Канев Център. Празничният концерт е със звездното участие на русенци от три поколения – ТЕРЕЗА ТОДОРОВА, ДИВНА СТАНЧЕВА и ВАЛДИ ТОТЕВ.