5 години затвор за учител, блудствал с ученички
5 години затвор за учител, блудствал с ученички / Sofia Photo Agency, архив

Варненският окръжен съд призна за виновен за блудство с малолетни момичета 62-годишния Свилен Кирчев. Той ще изтърпи 5 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

В периода от 15.09.2012 г. до 08.01.2014 г. в село Царевци, Варненска област, мъжът извършил действия с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на седем малолетни лица, които били негови ученички. Според изслушаните в съда показания на свидетели, учителят живеел на съпружески начала с директорката на училището. При първото оплакване на ученичка от действията му тя повярвала на думите на учителя и не взела мерки.

След като Кирчев бил уволнен от училището в Царевци, той преподавал известно време в Девня. Според неговите показания към момента е безработен.

По време на съдебния процес седемте малолетни момичета, пострадали от блудствените действия на своя учител, бяха призовани да дадат показания. За да бъдат защитени правата им и да се избегне стреса от явяването в съдебна зала, те бяха изслушани от съдия чрез видеоконферентна връзка. Децата се намираха в друго помещение, заедно с родителите си, педагог, психолог и социален работник.

Съдът определи подсъдимият да заплати на законните представители на три от момичетата по 4000 лева или общо 12 000 лева, ведно със законната лихва. Тази сума е определена от съда като обезщетение за претърпените неимуществени вреди в резултат на деянието. Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд.

Кирчев е пуснат под парична гаранция в размер на 500 лева, тъй като няма реална опасност да се укрие до влизане на присъдата в сила. Мярката също може да бъде обжалвана или протестирана в законовия срок.

От прокуратурата ще обжалват 5-годишната присъда. Според обвинението тя е несправедливо ниска.