Заплатите в София - с 37% по-високи
Заплатите в София - с 37% по-високи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Областите Кърджали, Силистра и Смолян са единствените, в които средната заплата намалява през второто тримесечие на годината спрямо 2014 г. От началото на годината Шумен отбелязва значително увеличение - за април, май и юни годишният ръст е 6.7%, но в първите три месеца средните заплати в областта скочиха с 22%, което бе рекорд.

Столицата обаче остава недосегаема по отношение на възнагражденията - в София средно се взема с 37% повече от средната заплата за страната. Няма шанс столицата да бъде настигната, защото тук заплатите растат например седем пъти по-бързо, отколкото в Ловеч, допълва „Сега". Това показва информационният бюлетин за доходите и жизнения стандарт към август на социалното министерство.

За столицата средната заплата е 1202 лв. - с над 11 на сто по-висока, отколкото е била през второто тримесечие на миналата година. Положително е, че в 25 от областите възнагражденията растат, макар на места процентът да е минимален. Три области обаче не могат да се похвалят с увеличение, напротив - в Смолян отчитат намаление от почти 3% спрямо миналата година. В Кърджали намалението е 0.9%, а в Силистра - малко над 1%.

Най-малко получават във Видинско - средно 600 лв. Това е около 68% от средното възнаграждение за страната. Все пак за година статистиката отчита с малко над 5% увеличение. В началото на годината ръстът бе едва половин процент (570 лв. средна заплата за областта за първото тримесечие). Други области с ниски средни заплати са Благоевград - 608 лв., Силистра - 615 лв., Смолян - 626 лв., Кюстендил - 627 лв.

В 17 области през второто тримесечие на 2015 г. средните заплати са до 80% от отчетената средна работна заплата за страната. В девет области отчетените средни заплати са между 80 и 100% от средната заплата за страната, а само в две области средната заплата е по-висока от тази за страната - София и Враца. Във Враца заплатите се теглят нагоре от АЕЦ "Козлодуй". В Плевен, Габрово и Перник най-много се доближават до темпото на столицата, защото в трите области заплатите растат с над 9%. Дори и с този ръст обаче в Перник заплатата е стигнала 666 лв., в Плевен е 673 лв., а в Габрово - 755 лв.

Новините са добри за област Ямбол, тъй като в началото на годината там имаше най-сериозно намаление на средното възнаграждение - с почти 3%, а сега областта се стабилизира и отбелязва ръст на заплатите от 8.6%. За второто тримесечие средната заплата за областта е 657 лв. Наетите обаче намаляват с около 200 души до 31 700.

От социалното министерство следят и пазара на труда. По техни данни през второто тримесечие на годината заетите българи над 15 г. са 3.011 млн. души. От тях работодателите са 3.5%. Въпреки ръста на заетите работодателите намаляват с около 2000 до 104 хил. души.