Сайт предлага вечен дигитален живот и след смъртта на потребителя
Сайт предлага вечен дигитален живот и след смъртта на потребителя / Thinkstock/Getty Images

Сайтът, разработен от лондончанина Джеймс Норис, предлага дигитално безсмъртие на потребителите, като те ще могат да изпращат послания в социалните мрежи и след кончината им, съобщава в. „Дейли мейл”.

Порталът е кръстен Dead Social. Той предвижда регистриралият се в него да изпрати приживе своето първо послание, съобщаващо на близки и приятели за смъртта му. След това сайтът ще се грижи за изпращане на вести от името на покойника във Facebook. Приживе може да се направи подборка от програмирани послания и на кого да бъдат изпращани. За целта могат да бъдат използвани видео, снимкови и текстови материали.

Потребителите трябва да посочат и своя „дигитален изпълнител на завещанието”. Човек на когото вярват и който да се грижи за дигиталното им присъствие, когато те вече са в отвъдното. Упълномощеният няма право да разглежда или да редактира посланията, а има задължението само да ги пуска от името на покойника, когато настъпи планираното време.

Dead Social дава нови насоки на жалейките след смъртта. Той не е създаден толкова за постигане на безсмъртие, колкото да обединява в спомените им живите близки на починалия.

Сайтът предлага и ръководство как да прехвърлим данните и снимки, след нашата кончина. Хората често пишат завещания, в които вписват желанията си, когато преминат в отвъдното. Но тяхното „дигитално минало” и бъдеще се губи. Сайтът показва безплатно как да бъде създаден архив от финансови документи. Той учи и как да бъде използвана погребалната плейлиста от ITunes, за да бъде подбрано подходящо озвучаване за траурния ритуал по вкуса на споминалия се.

Източник: БТА