Франция разруши незаконни бежански лагери в Кале
Франция разруши незаконни бежански лагери в Кале / снимка: Guliver/Getty Images

Близо 400 бежанци бяха накарани вчера да се изнесат от незаконни лагери край френското пристанище Кале, които обитаваха, съобщи Франс прес.

Операцията по изселването на бежанците, в по-голямата си част сирийци, е в следствие от съдебно решение. Префектурата Па дьо Кале съобщи, че освен създадения през април лагер, наричан от местни "Новата джунгла", всички други незаконни обекти ще бъдат евакуирани.

Уроци от Джунглата

Петдесетина бежанци, придружени от активисти на движение, борещо се за премахване на границите, организираха седящ протест на пристанището. Те отказват да се подслонят в "Новата джунгла", където живеят близо 3000 мигранти, и нямат друг вариант къде да отидат.

Бежанците бяха прогонени от лагера си от силите на реда, които използваха сълзотворни спрейове и задържаха трима активисти на неправителствената организация.

Разтурени бяха още два лагера до пристанището с по петдесетина души в тях. Четвърти лагер, намиращ се близо до "Новата джунгла", в който живеят предимно еритрейци, бе изринат с булдозер.

Около 4000 мигранти от Източна Африка, Афганистан и Сирия се намират в района на Кале с надеждата да стигнат Англия в търсене на по-добър живот.

 

Източник: БТА