Страни от ЕС може да връщат мигранти в Сърбия, Белград негодува
Страни от ЕС може да връщат мигранти в Сърбия, Белград негодува / снимка: БГНЕС, архив

Съгласно споразуменията за реадмисия между Европейския съюз и Сърбия Унгария, както и останалите страни членки на ЕС, може да връщат обратно в Сърбия мигрантите от трети страни, които не са получили статут на бежанец. Това каза говорителят на Европейската комисия Наташа Берто. "Цялата ЕК има колективно споразумение за реадмисия със Сърбия", подчерта Берто.

Унгария не приема бежанските квоти, стимулирали оставането на мигранти в Европа

Тя поясни, че на базата на това споразумение ЕС може да връща обратно и сръбските граждани, които не получат статут на бежанец. Този договор е част от безвизовия режим за сръбските граждани в Шенгенското пространство, припомни Наташа Берто.
На въпроса дали Унгария може да връща мигрантите от Сирия и други азиатски и африкански държави в Сърбия Берто поясни: В тези споразумения за реадмисия обикновено е предвидено връщане на граждани от трети страни, които преминават в държава, с която ЕС има споразумение за реадмисия и тази държава приема обратно тези граждани, ако преди това е разрешила тяхното транзитно преминаване.

Дачич: Евросъюзът беше неадекватен за имигрантската криза

Сърбия няма да позволи да бъде оградена от телена ограда и да има затворени граници около себе си. Това каза сръбският министър на външните работи Ивица Дачич.
Според него неприемливо е бежанците да бъдат връщани обратно в страната му. Дачич каза, че очаква окончателно решение от еврокомисаря Йоханес Хан по този проблем, който ще посети Белград в петък.

Словения започна да строи ограда по границата

"Сърбия няма да позволи да бъде концентрационен лагер, ограден с телена мрежа и никой да не го е грижа за това. Европа способна ли е да ръководи такава организация като ЕС? Ако не, Сърбия ще бъде принудена да въведе контрамерки", заплаши Дачич по време на визитата си във Варшава.

Източник: БГНЕС