Алексис Ципрас: Гръцкият народ ни даде ясен мандат
Алексис Ципрас: Гръцкият народ ни даде ясен мандат / снимки: БГНЕС

Лидерът на лявата партия СИРИЗА, която според частичните резултати печели предсрочните избори в Гърция, заяви пред своите поддръжници, че „това е победа на народа”, предадоха Ройтерс и ТАСС.

„Гръцкият народ ни даде ясен четиригодишен мандат”, заяви Алексис Ципрас. „Това не е победа на СИРИЗА, това е победа на народа на нашата страна”. „Борихме се срещу много по-силни от нас и СИРИЗА доказа, че е твърде жилава, за да умре, защото има дълбоки връзки с народа”, подчерта още 41-годишният бивш премиер, цитиран от ДПА.

СИРИЗА печели изборите в Гърция

Той заяви, че СИРИЗА отново ще сформира коалиция с предишния си коалиционен партньор - дясната партия Независими гърци. „Утре (бел.ред. днес) ще запретнем ръкави и ще продължим да работим за една равноправна и силна Гърция”, посочи Ципрас.

Лидерът на Независими гърци Панос Каменос също потвърди, че формацията ще се включи в коалиция със СИРИЗА и че очаква работата по съставянето на новото правителство да започне още утре.

„В Европа днес Гърция и гръцкият народ са синоними на съпротива и достойнство и тази борба ние ще продължим заедно още четири години”, посочи още Ципрас. „Пред нас стоят трудности, но ние имаме стабилна основа”, каза лидерът на СИРИЗА. „Възстановяването няма да стане с магическа пръчка, но то може да бъде постигнато с тежък труд”, посочи той.

Алексис Ципрас Гръцкият народ ни даде ясен мандат
netinfo

По-рано днес говорителката на СИРИЗА Олга Геровасили обяви, че партията ще приложи споразумението, което договори преди това с кредиторите от ЕС.

Радикалната левица СИРИЗА печели предсрочните избори в Гърция с 35,47% след преброяването на 98,25% от бюлетините, предаде ТАСС, позовавайки се на данни на министерството на вътрешните работи.

С този резултат СИРИЗА получава 145 места в 300-местния парламент (гръцката избирателна система дава бонус от 50 депутатски места на партията победител). Главният й опонент - десноцентристката Нова демокрация получи 28,09% (75 места). На трето място е крайнидясната Златна зора с 6,99% (18 места).

Източник: БТА