Много от бежанците у нас не искат да работят
Много от бежанците у нас не искат да работят / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Работодателите у нас проявяват сериозен интерес към бежанците. Много малко от имигрантите обаче търсят работа тук, съобщава бТВ. Липсват обобщени данни колко точно са бежанците в България, но само от началото на годината хуманитарен статут и статут на бежанец са получили над 4400 души.

В бюрата по труда са се регистрирали едва 31 бежанци и чужденци с хуманитарен статут, които имат право да работят. Седем от тях вече имат работа. Основно в шивашката индустрия и в търговията. През Агенцията по заетостта работа в столичен хотел намира и Али от Иран.

Има три деца и признава, че му се налага да работи и допълнително: „Работя частно строителство и каквото ми дойде. Всеки трябва да работи, да има собствено интегриране, ако не го интегрират".

За да интегрира бежанците, Агенцията по заетостта директно ги среща с работодатели на място, в интеграционните центрове.

„Има голям интерес от работодатели за наемане на хора. Но няма хора, които желаят да работят, това е. Има фирми които предоставят по 800 лева, с допълнителни ваучери за храна, осигурен транспорт, работно облекло...", обясни главен експерт Росен Симеонов.

Пред центъра във Военна рампа стои 26-годишният Джоар от Сирия. От година е у нас, казва, че е получил статут на бежанец. Не иска да работи, не му трябвало - баба му имала бизнес в Сирия и редовно му изпращала пари - по 1000 евро на всеки два месеца.

Друг бежанец - Делшат, също признава, че работа и доходи не му трябват. Изпращат му по 400 евро от Сирия.

И двамата младежи обмислят дали да останат у нас. Евентуално щели да учат, а не да работят, защото имало кой да ги издържа.