100 години храм Св. Димитър и празник на село Горно Изворово
100 години храм Св. Димитър и празник на село Горно Изворово / Община Казанлък

Камбанен звън извести 100-годишния юбилей на църковния храм "Св. Димитър" в село Горно Изворово. Преди 100 години жителите на селото изграждат храма, който и до днес носи името на светеца. За столетието на храма и на жителите в селото бе отслужена молитва за здраве и дълголетие от отец Иван при храм "Св. Пророк Илия" в Казанлък.

През годините храмът е имал както посегателство както от времето, така и от крадци. През 2006 година от двора на църквата е била открадната камбаната, която е била възстановяване с дарение на варненец, а оригиналната камбаната е била от бронз. С годините е започнал теч от покрива, който е бил ремонтиран и спрян, след като кметският наместник на селото Надежда Пенчева е започнала активно да търси средства и спонсори за ремонта му. Със съдействието и подкрепата на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова и на областния управител на Стара Загора, бяха подготвени всички документи, показващи необходимостта от незабавни строително-ремонтни дейности. Кметството кандидатства за отпускане на средства пред дирекция „Вероизповедания" към Министерския съвет и бе отпусната сумата от 5000 лева. С тази сума бе ремонтиран покривът и частично бяха боядисани стените.

На 12 май 2015 гръмотевица удря близо до храма. Засегнати бяха електрическата му инсталация и една къща в близост. Днес храмът има нова електрическа инсталация, благодарение на дарители.

По повод даренията за храм "Св. Димитър", кметският наместник Надежда Пенчева връчи и свидетелства за дарение.