10 000 мигранти пристигнали за ден в Австрия
10 000 мигранти пристигнали за ден в Австрия / снимка: БГНЕС

Само в събота в Австрия са пристигнали най-малко 10 000 мигранти, съобщиха властите във Виена. Първоначално мигрантите са били насочени от Хърватия към Унгария, след като Загреб заяви, че не могат да се справят с наплива от 20 000 бежанци, които са пресекли границата на страната след сряда.

Унгария на свой ред транспортира мигрантите до границата с Австрия, като при това отправя обвинения към Хърватия за това, че балканската страна не регистрира мигрантите, които пристигат на нейна територия. Само че някои от мигрантите заявяват пред репортери на Би Би Си, че и в Унгария не ги регистрират.

В събота австрийската полиция съобщи, че очаква пристигането най-малко на 10 000 души. По-късно шефът на Австрийския Червен кръст Гари Фотик съобщи пред агенция АРА, че в рамките на деня в страната са пристигнали между 12 000 и 13 000 мигранти. Външният министър на Австрия Йохана Микл-Лайтнер обвини съседните страни , че не се съобразяват с правилата на ЕС. Тя допълни, че мигрантите пристигат в нейната страна от Хърватия през Словения.

Един от мигрантите, пристигнали в австрийкия Хайлигенкройц от Унгария, разказа пред агенция Асошиейтед прес: „Все едно отново се родих. Няма значение дали ще остана тук няколко дена. Главното е, че най-накрая пристигнах и съм в безопасност."

От сряда от Сърбия в Хърватия влязоха 20 000 мигранти. Първоначално страната ги приветстваше, само че впоследствие властите заявиха, че не могат да се справят с наплива от хора и започнаха да ги прехвърлят нататък по трасето. Премиерът на Хърватия Зоран Миланович призна, че няма споразумение с Унгария.

„Принуждваме ги (да приемат мигранти), като препращаме хората натам. И ще продължим да го правим", каза той. Министърът на външните работи на Унгария Петер Сийярто окачестви Миланович като „жалък" и добави: „Вместо да се грижи за мигрантите, Хърватия ги изпраща директно към Унгария. Нима това е европейската солидарност?".

Унгарското правителство обвини Хърватия в нарушаване на международното законодателство порад това, че страната не регистрира мигрантите. Будапеща заяви, че всички мигранти ще бъдат регистрирани при пристигането си в Унгария, преди да могат да продължат нататък къв северна Европа. Само че някои от мигрантите, пристигнали в Австрия от Унгария, разказаха пред Би Би Си, че и в Унгария не са ги регистрирали, а просто ги превозоли с автобуси през цялата страна и им казвали да минат пеша по железопътната линия в Австрия. Представители на унгарските власти не могат да потвърдят това, но отбелязват, че макар властите да имат намерение да регистрират мигрантите, преселниците не могат да бъдат принудени това да стане. В същото време Унгария строи ограда с бодлива тел по границата с Хърватия, която скоро ще бъде готова. Тогава, според властите, там ще бъдат въведени същите строги закони, които вече действат по границата със Сърбия, където вече беше издигната такава ограда. Опитите за пресичане на границата бяха инкриминирани от нов унгарски закон като углавно престъпление.

Словения също обвинява Хърватия в нарушаване правилата както на ЕС, така и на Шенгенската зона. Според властите повече от 1500 мигранти са пристигнали в страната, стотици други се намират на границата. Представителят на словенското МВнР Бостян Сефич каза, че полицията напълно контролира ситуацията. Около 150 мигранти вече пресякоха словенско-австрийската граница и са насочени към гр. Шпилфелд в южните райони на страната. Голяма част от мигрантите се стремят да стигнат до по-богатите северни европейски страни, като една от най-популярните цели е Германия.

Ръководството на ЕС е подложено на сериозна критика, тъй като не може да координира вариантите за изход от кризата. Министрите на вътрешните работи на ЕС във вторник ще проведат извънредно заседание, по време на което отново ще се опитат да се споразумеят за разпределянето на мигрантите по квотна система. В сряда пък на специална среща на върха по миграционните проблеми ще се съберат лидерите на страните от Евросъюза.

Източник: БГНЕС