Хиляди мигранти успяха да влязат в Унгария само за ден
Хиляди мигранти успяха да влязат в Унгария само за ден / снимка: БГНЕС

Над 4000 мигранти са влезли в Унгария само за един ден вчера, съобщи правителствен представител в Будапеща, като добави, че оградата на хърватската граница ще бъде завършена в полунощ, предаде Франс прес.

До вечерта са били регистрирани 3 000 мигранти, а броят им се увеличил само за няколко часа до 4 400 към 22,00 ч. местно време, заяви Дьорд Баконди.
Той съобщи също, че са монтирани 28 км от оградата на границата с Хърватия - от предвидените 41 км и тя ще бъде завършена в полунощ, благодарение на работата на 500 войници.

Баконди също така съобщи, че хърватски влак, докарал 800 мигранти в Унгария, е бил ескортиран от 40 въоръжени хърватски полицаи, като нарече това "безпрецедентен граничен инцидент".

Хърватското министерство на вътрешните работи снощи опроверга медийните информации за временно задържане в Унгария на хърватските полицаи, ескортиращи влака, предаде Франс прес.

"Някои медии публикуваха информации за предполагаемото арестуване на агенти на хърватската полиция в Унгария. Министерството на вътрешните работи на Хърватия информира обществеността, че тази информация е грешна", се казва в комюникето, разпространено от агенция ХИНА.

Според хърватския "Ютарни лист" Баконди съобщил също, че полицаите били разоръжени, а машинистът на влака - арестуван, след което полицаите веднага се прибрали в Хърватия.

Полицаите са пътували с мигрантите, за да осигурят поддържането на реда, по споразумение с Унгария, заявил за вестника хърватският министър на вътрешните работи Ранко Остоич. Според него очевидно Унгария е решила "да се отметне и да наруши" споразумението.

В Хърватия вече са пристигнали над 17 000 мигранти по данни на министерството на вътрешните работи, цитирани от ТАСС, към вчерашна дата. Президентът Колинда Грабар-Китарович след спешно заседание на Съвета за национална сигурност заяви, че може да се очаква голяма вълна в близките часове, а министерството на вътрешните работи помести на сайта си призив към гражданите, владеещи източни езици, да станат доброволци преводачи, за да облекчат общуването на властите с мигрантите.

Източник: БТА