Боен арсенал откри полицията при спецакция в Монтана
Боен арсенал откри полицията при спецакция в Монтана / снимка: МВР, пресцентър

31 пушки, 21 пистолета и 13 000 боеприпаси са иззети при спецакция на полицията в Монтана, съобщават от МВР. Проверени са имотите на двама мъже в Монтана, както и в селата Долно Белотинци и в село Мърчево

В къщата и магазина на 61-годишен мъж в Монтана са открити и иззети боеприпаси, 1 автомат и 10 пистолета, сред които и такива с колекционерска стойност, чиято цена на търг започва от 11 000 евро.

В къща и пристройка на 66-годишен от Монтана в Долно Белотинци са намерени и иззети са 27 пушки - ловни и нарезни различен калибър; 3 пневматични пушки без документи за произход; 6 бойни пистолети ; 6 газ-сигнални пистолети без документи за произход; около 12 000 боеприпаси за оръжия - ловни, нарезни, бойни пистолети и други; около 500 различни части от оръжия - приклади за пушки, полуложи, пълнители, цеви, ръкохватки и други. Срещу мъжа е образувано досъдебно производство.

В къща на 66 -годишния мъж в Монтана са намерени и иззети 4 пушки - ловни и нарезни; 3 бойни пистолета и около 700 боеприпаси за различни оръжия, както и различни части от оръжия.

От извършена проверка в КОС е установено, че мъжът има регистрирани и законно притежавани общо 37 ловни пушки и карабини, ловна пушка му предстои за записване, както и 4 пистолета. Преди повече от 5 години е имал оръжеен магазин в Лом и е притежавал сертификат за оръжеен майстор, но разрешителното му за оръжеен майстор е изтекло от около 5 години. Срещу мъжа са образувани две досъдебни производства.