Емоционалната интелигентност, по-важна от нашето IQ
Емоционалната интелигентност, по-важна от нашето IQ / freeimages.com
"Промяната" по Дарик Радио Пловдив
81823
"Промяната" по Дарик Радио Пловдив
  • "Промяната" по Дарик Радио Пловдив

Емоционалната интелигентност е много по-важна от интелектуалната интелигентност. Коефициентът на емоции има повече тежест от този на интелекта. Това каза в ефира на Дарик йога инструкторът, автор и създател на сайта „Промени живота си“ и Център „Промяна“ в Пловдив Мариана Стракова.

Тя определи емоционалната интелигентност като умението да оценяваме и управляваме своите емоции, да ги разграничаваме и оценяваме точно такива, каквито са, и да осъзнаваме правилно всяка е една от тях.

По думите й, развиването на емоционална интелигентност би ни помогнало да опознаем себе си и да общуваме много по-хармонично с останалите, което е по-важно от високото IQ.

„Това, че човек притежава силна памет, комбинативна мисъл и има високи академични успехи, не значи, че е развил способността спокойно да управлява своите емоционални състояния“, обясни Мариана.

Тя бе категорична, че с развиването на емоционална интелигентност, човек става съзнателен творец на живота си и предложи няколко лесни стъпки за постигането й.

Първата стъпка е да осъзнаем силните и слабите си страни и да ги приемем.

Трябва да имаме и желание за израстване – богатият и пълноценен живот идва след себепознанието, последвано от промяната, категорична е Мариана.

Следващата стъпка е емоционалното самоoсъзнаване – да разбираме своите емоции и това как те действат на мислите ни, провокиращи от своя страна нашите действия. Важно е да бъдем и независими, тъй като хората доста често се влияят от реакциите на останалите, смята йога инструкторът.

При възникването на даден проблем пък, важно е да стигнем до първопричината и осъзнавайки я, много по-лесно ще намерим и решението, категорична е Мариана.

„Хората с висока емоционална интелигентност са разпознаваеми. Те не изпадат в крайни емоционални състояния, а думата "стрес" е почти непозната за тях. Те излъчват спокойствие и хармония и Ви зареждат с нея, а Вие от своя страна търсите тяхната компания“.

/Още по темата, може да чуете в прикачения аудио-файл /

Емоционалната интелигентност поважна от нашето IQ
netinfo