Запор на заплатата грози гратисчии в градския транспорт на София
Запор на заплатата грози гратисчии в градския транспорт на София / снимка: БГНЕС, архив
Запор на заплатата грози гратисчии в градския транспорт на София
81822
Запор на заплатата грози гратисчии в градския транспорт на София
  • Запор на заплатата грози гратисчии в градския транспорт на София

Близо 10 000 са гратисчиите от столичния градски транспорт за последната година. Някои от бях обаче могат да се окажат със запорирани заплати заради непредставен пътен документ - билет или карта. Това заяви пред Дарик зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов.

По думите му задълженията на нередовните пътници към общината се събират от частни съдебни изпълнители, които ще преценяват дали финансовите възнаграждения на нарушителите да бъдат блокирани.

До мярката се стигна още в края на миналата година. Тогава, през септември гратисчиите получиха възможност да заплатят в 3-дневен срок след съставяне на акта само 20 лева - колкото е размерът на самата глоба.

От около една година от общината предприемат действия за събиране на наложените санкции с наказателни постановления на хората, които пътуват без билет или карта. Принудителното събиране на глобата се възлага на съдия-изпълнител за хората, които не ги платят доброволно, каза зам.-кметът.

По отношение на това какви ще бъдат обезпечителните мерки, които ще предприеме съдия-изпълнителят, за да гарантира събирането на наложените санкции, има различни варианти и запор на заплатата е един от тях, каза Христов.

Около 10 000 са издадените наказателни постановления, които поетапно в рамките на последните няколко месеца се обработват от съдия изпълнител. До момента са събрани глобите по близо 40 на сто от тези постановления.