Радан Кънев с ултиматум за конституционните промени
Радан Кънев с ултиматум за конституционните промени / снимка: БГНЕС, архив
Радан Кънев с ултиматум за конституционните промени
81820
Радан Кънев с ултиматум за конституционните промени
  • Радан Кънев с ултиматум за конституционните промени

Бъдещето на конституционните промени за съдебна реформа е на път отново да изостри отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок. Лидерът на ДСБ Радан Кънев предупреди, че е готов да напусне управлението, ако промените бъдат окастрени. Предстои на 23 септември те да влязат за първо разглеждане в пленарната зала.

„Няма изявление от ГЕРБ, че те биха променили предварително договорените съотношения във ВСС, под които сме се подписали. Искрено разчитам, че нито ГЕРБ, нито ДПС, нито ПФ биха се отметнали от подписите си, а само по себе си това са 160 гласа в Народното събрание", каза Кънев. Той посочи, че двама или трима народни представители от АБВ са подписали законопроекта.

Кънев допълни, че винаги е имал ултимативен тон, когато става дума за „тези изключително тежки преговори". Постигнахме забележим компромис в края на лятната сесия и този компромис включва всички възможни отстъпки, които Реформаторския блок може да направи, категоричен бе един от лидерите на коалицията.

Кънев посочи, че при хипотетичен вариант, при който тези промени бъдат предложени и между първо и второ четене ГЕРБ в името на нещо се съгласи да приеме промяна в квотите, това ще бъде денят, в който той няма да има нищо общо с мнозинството в парламента. „Естествено, това може да се отнася и за партията ми, и за коалицията РБ, но въпросът е толкова важен, че личното ми решение ще изпревари решението на политическите партии", каза Кънев.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че от партията искат да знаят какво е становището на Венецианската комисия. „Убедени сме, че между първо и второ гласуване ще има позиция на Венецианската комисия и ще се постараем да се съобразим с препоръките, които се дават от тях", каза Цветанов.