Унгария започна изграждане на стена по границата с Хърватия
Унгария започна изграждане на стена по границата с Хърватия / снимка: БГНЕС, архив

Унгария започна изграждането на ограда на границата с Хърватия, за да се предотврати навлизането на имигранти. Това заяви министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.

Още на 16 септември премиерът Орбан обяви намерението си за изграждане на стена по границата с Хърватия, която се превърна в новата цел на хилядите мигранти, след като на 15 септември властите в Будапеща въведоха строги ограничения за тяхното влизане на унгарска територия.

По официални данни на хърватското МВР около 6200 мигранти са влезли на територията на Хърватия вчера.Спорде други данни влезлите в страната са 11 000 души. Загреб очаква над 20 000 през следващите две седмици. Хърватският премиер вече заяви, че страната ще изпраща пристигналите в страната мигранти в Словения или Унгария.

"В Хърватия няма да останат мигранти, които вече преминават през територията ни. Това не е никаква опасност за Хърватия. На този етап не знаем колко ще приемем. Със сигурност ще ги изпращаме в Словения или Унгария. Вече втори ден ние показваме, че сме цивилизована и организирана държава", каза Зоран Милованович по време на вчерашната си визита в град Сплит.

От началото на 2015 г. в ЕС са влезли около 500 000 мигранти, всеки ден техните редици се попълват от хиляди новопристигнали. Голяма част от тях пристигат от Турция на гръцките острови. От там гръцките власти организирано ги транспортират до границата с Македония, за да продължат своя път от там за Сърбия. Властите в Белград ги доставят на границата с Унгария, която на 15 септември прие строго законодателство, предвиждащо дори затвор до 3 години за незаконни мигранти, влезли на нейна територия.

След затягане на контрола от страна на Будапеща сръбските власти започнаха да превозват мигрантите от Прешево към хърватската граница. На 16 септември се стигна до сблъсъци между мигранти и полицията на сръбско-унгарската граница. Мигрантите замеряха с камъни полицаите и последните отвърнаха с водни струи и сълзотворен газ. Бяха ранени 20 унгарски полицаи. В същото време сръбската полиция гледаше безучастно как от територията на Сърбия мигрантите нападат унгарските сили на реда. Будапеща реагира незабавно и остро разкритикува бездействието на Белград, което по-късно беше признато и от сръбския вътрешен министър Небойша Стефанович.

На фона на тези събития унгарският премиер Виктор Орбан заяви на 16 септември вчера, че към оградата по границата със Сърбия ще бъдат построени заграждения и по границите с Хърватия и Румъния, за да се спре мигрантския поток устремил се към „обетованата земя" - Германия. По първоначални оценки Федералната република очакваше пристигането на над 800 000 мигранти до края на тази година, но тази седмица вицеканцлерът Зигмар Габриел ревизира тази цифра. Тя вече е 1 милион души.

Европейската комисия заяви, че настоящата миграционна криза е най-голямата в света от края на Втората световна война.

Източник: БГНЕС