Мигрантската вълна заля Хърватия
Мигрантската вълна заля Хърватия / снимка: БГНЕС, архив

Хърватската полиция заяви, че е забранила движението по пътищата, водещи към седем контролно-пропускателни пункта на границата със Сърбия, съобщи Ройтерс.
"Мярката е в сила до второ нареждане", каза полицията.

Георги Костов: Турция владее положението с мигрантите

Забраната за движение включва граничния пункт Товарник, при който влязоха повечето мигранти от Сърбия в Хърватия през последните два дни.

13 000 мигранти се намират в Хърватия, а капацитетът на страната за прием на бежанци вече е надхвърлен", заяви министърът на вътрешните работи Ранко Остоич.

„Регистрирали сме 13 000 мигранти на хърватска територия", каза министърът пред телевизия N1. „Тази цифра означава, че нашият капацитет да приемаме още бежанци е достигнат.Трябва да подчерта, че това е наш дълг съгласно правилата на ЕС", допълни Остоич.

Бежанци започнаха гладна стачка край Одрин, искат отваряне на границата

Хърватия заплаши вчера, че ще затвори границата със Сърбия, ако притокът на мигранти отново достигне 8000 души на ден. По думите на вътрешния министър Ранко Остоич Хърватия няма възможност да приеме повече мигранти.

Разказите на мигрантите: Длъжни сме да стигнем до Западна Европа

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто обвини вчера Хърватия, че изпраща мигрантите към Унгария и Словения вместо да ги регистрира, предаде Ройтерс.

Хърватският посланик в Будапеща е бил извикан в унгарското външно министерство, за да му бъде предадено оплакване. Според Сиярто Хърватия е доказала, че не е готова да се присъедини към Шенгенското пространство за свободно движение поне още няколко години.

Хърватската система за оказване на помощ на мигрантите рухна за ден, отбеляза той на пресконференция. Сиярто съобщи, че Унгария е обявила кризисна ситуация по границата с Хърватия - мярка, която по-рано въведе и по границата със Сърбия.

Словения спря движението на влакове по главната линия от Хърватия при граничния пункт Добова, след като органите на реда спряха влак с около 150 мигранти, съобщи Ройтерс, като се позова на полицията. "Пътническият трафик е спрян в момента", заяви полицейска говорителка. Преди това органите на реда казаха, че мигрантите ще бъдат върнати в Хърватия "колкото се може по-скоро".

Балканските страни през тази година се сблъскват с огромен приток бежанци, предимно от Близкия Изток и Северна Африка, пътуващи транзитно през тяхната територия за страните от Западна и Северна Европа. От началото на 2015 г. в ЕС пристигнаха около 500 000 имигранти и всеки ден прииждат още хиляди. Европейската комисия обяви, че сегашната имиграционна криза е най-голямата от времето на Втората световна война.

Източник: БТА, БГНЕС