Младежите у нас сами улесняват педофилите, публикувайки секс снимки
Младежите у нас сами улесняват педофилите, публикувайки секс снимки / снимка: DarikNews.bg, Елена Бейкова
Младежите у нас сами улесняват педофилите, публикувайки секс снимки
81808
Младежите у нас сами улесняват педофилите, публикувайки секс снимки
  • Младежите у нас сами улесняват педофилите, публикувайки секс снимки

Младежите у нас все по-често пускат в интернет свои провокативни сексуални снимки, които стават обект на интерес от страна на педофилите, и по този начин улесняват достъпа им до порнографско съдържание. Тази нова тенденция посочи Георги Апостолов от фондация „Приложни изследвания и комуникации”.

Като причина за това той посочи ранната сексуализация на децата, която се дължи на свободния достъп до различни прояви със сексуални послания. От организацията, заедно с Асоциация „Родители”, обявиха стартирането на кампания за борба с насилието, основано на полов признак. Инициативата ще бъде разработена от младежи за младежи.

Сексуално предизвикателни герои, реклами и игри със сексуални послания и мода да се публикуват сексуални снимки, което прави децата по-популярни, са сред причините те да искат да се представят в сексуална светлина много по-рано отколкото трябва.

Георги Апостолов даде и примери: „Нямате представа какви сигнали идват при нас. В последно време идват сигнали за секси селфита на момичета на 9 години. Голо момиче по прашки си прави снимка и я качва във Facebook. Проблемът вече е назрял, той не идващ”.

Ранната сексуализация има връзка със склонността към насилие - момчетата започват да вярват, че e нормално мъжът да доминира над жената, обясни д-р Луиза Шахбазян.

„Също така са много по-склонни да вярват в мита на изнасилването. Това, че жертвата на изнасилването - жената, всъщност е провокирала по някакъв начин мъжа, който, бидейки провокиран, вече не може да се контролира, но това е съвсем нормално”, коментира специалистът.

Изследване на фондацията сред младежи, имащи партньор, показва, че в около 50% от връзките единият контролира контактите и поведението на другия, а една четвърт от тях са били обект на сексуален натиск или насилие, но не вярват, че техните родители могат да им помогнат.