Калфин: Няма страна, която самостоятелно да може да се справи с бежанците
Калфин: Няма страна, която самостоятелно да може да се справи с бежанците / снимка: БГНЕС, архив

Според вицепремиера Ивайло Калфин ЕС трябва да промени редица от своите вътрешни споразумения и договорености, тъй като кризата с бежанците е извънредна и няма как да се решава с традиционните методи. Ще припомня, че България имаше готовност за 1700 бежанци преди да започне тази криза за цяла Европа, отбеляза Калфин.

Няма страна, която самостоятелно да може да се справи с този проблем, включително и България, и трябва да има общоевропейско решение, допълни той.

По думите на Калфин има доста неща, които не са ясни - като системата с квотите. Как ще задържим тези хора тук, те могат да получат първоначални услуги, но няма как да ги арестуваме в страната, допълни вицепремиерът.

Той съобщи, че по негово предложение в заседанието на следващия Съвет на министрите на труда и социалната политика влиза точка, свързана с бежанците, тъй като кризата оказва безспорно силно влияние върху трудовия пазар и социалните системи и се очаква това влияние да е още по-силно.

В отговор на въпрос имаме ли критерии какви бежанци ще приемаме, Калфин каза, че България трябва да поеме своята част от европейската солидарност. „Ние сме поели ангажимент за около 500 души, които ще бъдат релокирани от други страни. Действително би било добре да бъдат семейства, които да отглеждат децата си, допълни той. По думите му от кои страни да са, ще зависи от общоевропейско решение. При тази извънредна ситуация, мисля, че трябва да бъде много селективен критерият на кого точно се дава статут на бежанец - това трябва да бъде на хора, които бягат от война и от терористични атаки, а не на икономически бежанци, поне докато свърши кризата”, допълни той.

Източник: БТА