Кучетата затъпели заради общуването си с хората
Кучетата затъпели заради общуването си с хората / ThinkStock/Getty Images

Американски учени установиха, че кучетата са загубили част от интелекта си в процеса на опитомяването от хората, пише в. "Дейли мейл".

По време на експериментите, проведени от екипа на Моник Одел от университета в Орегон, били проведени тестове с 10 вълци и 20 кучета.

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека

Най-добрият приятел на човека се оказал "мързелив мислител", сравнен с уменията на дивия си роднина. Животните, участвали в експериментите, трябвало да решат задача, за да достигнат до храната. Кучетата търсели помощта на човека, за да се справят, вместо да си "размърдат мозъка", както правели вълците, разчитащи на себе си.

Кучетата разпознават лица

Шаровците доста по-трудно се справяли с възникнал за тях нов проблем. Животните, участвали в опитите, трябвало да издърпат въженце, за да отворят кутия, в която ги очаквала храната. Те трябвало да се справят със задачата в присъствието на стопанина си и в негово отсъствие. Имали фиксирано време за изпълнението й - 2 минути.

От 10-те вълци осем стигнали до храната без никакъв проблем, а от 20-те кучета, само 1 успяло да похапне от примамката в определения срок. Вълците се оказали много по-упорити от кучетата в преследването на целта си. Когато били в контакт със стопаните си и били насърчавани от тях, кучетата проявявали по-голямо желание, но успехът им много слабо се покачвал. В резултат от опитомяването си шаровците станали значително по-социални животни, но за жалост изгубили голяма част от интелекта си, свързан с решаването на проблеми.

Източник: БТА