Откриха османски надпис и византийска монета в с.Зимовина
Откриха османски надпис и византийска монета в с.Зимовина / В. Заман

Надпис от османско време и византийска монета е открил Ерол Мурад в с. Зимовина, Хасковско. Предполага се, че надписът е от XVIII век, на него пише: „1200 г.споредхиджра“, пише вестник „Заман”.

Селото е създадено през XVIII век от 11 семейства,които са построили първите къщи до големи турски казарми, откъдето идва и името му Коджа Къшла (голяма казарма). Османският надпис бе намерен в къщата на Ерол Мурад. Той твърди, че постройката е била мюсюлманско духовно училище с джамия, изградена от войниците. Стар пълномощник от селото предлагал на Ерол Мурад да разруши задната част на къщата, тъй като имало стара чешма от XVIII век.

Жителите на с. Зимовина предполагат,че надписът може да съдържа информация от кого и как е построена чешмата, но засега никой не е успял да го разчете. Очакват проф. Николай Овчаров да изследва ценните находки.

Откриха османски надпис и византийска монета в сЗимовина
netinfo

Другата любопитна находка е монета от османско време. Смята се всъщност, че това е византийска монета от колекцията на султан Орхан I. На нея има владетел и кръст. Жителите на село Зимовина очакват с нетърпение проф. Николай Овчаров да разгледа откритите предмети, които Ерол Мурад е намерил до местността Калето. От византийско време по тези земи са останали стените от някогашните крепости. Семейството иска да запази надписа на чешмата и от Община Стамболово да им обърнат внимание, за да съхранят историческото наследство, намиращо се в общината. Никой досега не е дошъл да види старинните монети и надписа. Приканваме институциите да посетят селото ни. Искаме да се развие културно историческият туризъм, заявява Мурад, цитиран от в. „Заман”.