Германия засилва контрола по част от границата с Франция
Германия засилва контрола по част от границата с Франция / БГНЕС

Германската полиция засили контрола си върху част от границата с Франция, в района на източната област Елзас, поради мигрантската криза, съобщи говорител на федералната полиция, цитиран от Франс прес.

В югозападната германска провинция Баден-Вюртемберг, граничеща с Елзас, полицията провежда щателни, локализирани и гъвкави гранични проверки на различни места, уточни пред АФП говорител на местната полиция.

Спряха влаковете между Залцбург и Германия

По нареждане на германските власти бяха спрени влаковете между австрийския град Залцбург и Германия, предаде Ройтерс. Заради граничните проверки и бежанския поток се е наложило някои влакове да бъдат спрени, а други са се движили със закъснение.

Стотици мигранти са напуснали гарата в Залцбург и се опитват да влязат пеша в Германия. Целта им е да стигнат до близкия германски град Фрайласинг, предаде от мястото на събитието репортер на Асошиейтед прес.

И Австрия въведе контрол по границите, мигрантската вълна застига и Хърватия

Въпреки въведения от Германия контрол по границата й с Австрия, около 3500 хиляди бежанци са успели да я пресекат вчера, съобщи представител на полицията в град Розенхайм, цитиран от ТАСС.

Повечето от мигрантите са били доставени в сборен пункт, създаден в град Фрайласинг, Бавария. Оттам са били разпределени в други населени места в Германия. Задържани били 13 души, превозващи нелегално мигранти. В сравнение с началото на седмицата днес отново се е увеличил броят на бежанците, пристигащи с влак в Мюнхен. Само до 8 ч. местно време главната железопътна гара на баварската столица е приела около 700 души.

В неделя Германия временно възстанови контрола по границата си с Австрия, за да се справи с безкрайния поток от бежанци. Избирателни проверки се извършват и по границите на ФРГ с Белгия, Люксембург, Франция и Швейцария.

Германия изпраща 950 военнослужещи в Средиземно море

Германското правителство ще одобри изпращането на 950 военнослужещи в Средиземно море, за да преследват трафиканти на хора, съобщи ДПА.

Германия вече има два кораба, които патрулират в района между Либия и Италия, но основната им задача е да спасяват хора, поели на път с несигурни плавателни съдове от Либия, и да събират информация. Целта на новото попълнение, чието изпращане трябва да бъде одобрено от парламента, е да залавя и конфискува лодките на трафикантите.

В понеделник ЕС реши да разшири операцията си в Средиземно море.

Източник: БТА