Установиха кои семейства са най-щастливи
Установиха кои семейства са най-щастливи / ThinkStock/Getty Images

Децата изискват много грижи, затова мнозина смятат, че колкото по-голямо е едно семейство, толкова по-натоварени са родителите. По данни на специалистите от Технологическия университет в Окланд обаче това съвсем не е така. Изследването им е показало, че най-щастливи са многодетните семейства, съобщи в. "Дейли мейл".

Топ 30 на най-важните фактори за щастлив семеен живот

Учените от Нова Зеландия са анкетирали стотина доброволци, сред които самотни майки и бащи, еднополови родители, бащи и майки на многодетни семейства, както и родители с едно дете. Участниците в проучването е трябвало да оценят количеството на получаваните социални помощи, равнището на удовлетвореност от живота, жизнерадостността и увереността в себе си. Най-доволни от живота си са се оказали родителите с четири и повече деца. Членовете на семействата са се подкрепяли взаимно, а животът им рядко е бил скучен.

Любов, доверие и... два телевизора, за да има мир в къщата

Децата от големи семейства рано са поемали отговорност и са помагали на родителите си в отглеждането на по-малките си братя и сестри. Еднополовите родители са били най-жизнерадостни, те най-малко са се притеснявали от мнението на околните.

Най-ниска е била степента на удовлетвореност от живота при самотните бащи. Според тях околните са смятали, че те не могат сами да отглеждат децата си. Освен това те често са били обвинявани за разпадането на семейството. Заради работата си бащите, които сами отглеждат децата си, са имали много по-малко време от останалите за възпитанието на синовете и дъщерите си. Възрастните самотни татковци обаче са били единодушни, че си е струвало да преодолеят всичките описани трудности заради децата си.

Източник: БТА