Общественото обсъждане на актуализирания План за управление на Национален парк „Рила ще се състои на 23 септември
Общественото обсъждане на актуализирания План за управление на Национален парк „Рила ще се състои на 23 септември / netinfo

Изпълнителите на проекта събират неправителствения сектор, общини и бизнес 5 пъти, за да чуят техните становища и коментари, преди да завършат документа.

Общественото обсъждане на актуализирания План за управление на Националния парк „Рила" ще се състои на 23 септември 2015 г. в Благоевград, на което са поканени над 80 неправителствени организации, ресорни институции, бизнес, общини и граждани. ДЗЗД „Рила консултанти", изпълнителите на проекта за Актуализация на Плана за управление на НП „Рила", който след влизането си в сила ще действа в периода 2015-2024, ще предоставят трибуна на всички заинтересова страни, които в рамките на еднодневното обществено обсъждане да изразят становища и аргументи с цел максимална изчерпателност и полезност на документа.

В рамките на три месеца са се провели общо пет работни срещи между „Рила консултанти" и неправителствени организации, ресорни институции, ръководства на 12 общини в обхвата на парк Рила, на които детайлно са обсъждани характеристика на абиотичните фактори и биологична характеристика, културна и социално-икономическа характеристика и оценка, основни и специфични проблеми на защитените територии, потенциална стойност на защитените територии, дългосрочни цели, ограничения и тенденции, зониране, режими, приоритети през следващия 10-годишен период, програми и проекти, които ще бъдат заложени в актуализирания План за управление. Вследствие на тези работни срещи „Рила консултанти" са получили над 50 предложения и становища, в това число и от неправителствения сектор, голяма част от които са намерили своето отражение в проекта за актуализация на Плана за управление на Рила. До 23 септември, когато ще се проведе официалното обществено обсъждане, всички заинтересовани страни все още могат да изпращат и мотивирани предложения за промени в плана, който е публикуван на страницата на проекта

От проведените теренни проучвания по време на изготвяне на Плана за управление става ясно, че горите на територията на парка се увеличават с над 14 хил. дка, основно бял бор, смърч и бяла мура, а новите формации от клек с над 16 хил. дка. От общо 45 653 ха горски територии увеличението на залесените площи е с над 3000 ха, а запасите на дървесина в горите към настоящия момент са 10 млн. куб.м. Над 160 експерти на изпълнителя на проекта са били ангажирани с обхождане на терените в различните паркови участъци. На база направените анализи от теренните проучвания в актуализирания План е предложено обособяване на нови зони с ограничено човешко въздействие (ОЧВ), тъй като са регистрирани натрупване на консервационно значими видове растения, бозайници, безгръбначни, птици и хабитати. В актуализирания документ са формулирани 28 забрани, норми и условия, общовалидни за територията на НП „Рила", които да залегнат в актуализирания План за управление, съгласно чл. 21, т. 16 от Закона за защитените територии.