Бокова: Трафикът на антики от Сирия финансира „Ислямска държава
Бокова: Трафикът на антики от Сирия финансира „Ислямска държава / снимка: БГНЕС, архив
Бокова: Трафикът на антики от Сирия финансира „Ислямска държава"
81767
Бокова: Трафикът на антики от Сирия финансира „Ислямска държава"
  • Бокова: Трафикът на антики от Сирия финансира „Ислямска държава"

Трафикът на културни ценности от Сирия финансира дейността на „Ислямска държава" и пресичането му е ключ към сломяването на екстремизма.

Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по време на конференция за необходимостта от опазване на историческото наследство на Сирия.

„Трафикът на ценности и антики в региони като Сирия и Ирак е военно престъпление", заяви вътрешният ни министър Румяна Бъчварова и подчерта, че страната ни е трета по нелегално изнасяне на културни артефакти в Европа и борбата с това явление трябва да продължи.

По думите на Ирина Бокова унищожаването на културни ценности е недопустимо престъпление. Според шефа на ЮНЕСКО цялото човечество трябва да се обедини около противопоставянето на трафика на ценности, благодарение на който се финансират терористичните организации.

„Мисля, че една от най-важните мерки е обща европейска директива, хармонизиране законодателството на отделните държави в областта на незаконния трафик. Това, което трябва да е в основата на такава директива е укрепване режима на внос на културни ценности. ЕС е много силен в областта на износа. Но при вноса може да се направи много повече", обясни Бокова.

Според вътрешния министър Румяна Бъчварова страната ни е взела мерки срещу трафика на антики:

„Има няколко много успешни операции в тази област, има по няколко хиляди артефакти, които се задържат и успяват да се върнат, провеждаме специализирани операции".

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че има повод за тревога заради трафика на културните ценности:

„Обезпокоени сме, защото започва тотално унищожение и изнасяне на култура от други държави. Хората умират, има война, а някои правят пари. Затова трябва да се борим, за да опазим всичко това".