Как да си презаредим телефона, докато се разхождаме във Варна (СНИМКИ)
Как да си презаредим телефона, докато се разхождаме във Варна (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Уникално слънчево зарядно дава възможност за безплатно презареждане на телефони и други мобилни устройства в центъра на Варна. Съоръжението се намира до паркинга зад Фестивалния и конгресен център и осигурява заряд 24 часа в денонощието. Устройството има още една екстра - осигурява безплатен безжичен интернет в района.

Зад проекта стои софиянец, на когото са му били нужни 3 години, за да се пребори с административните спънки и реализира проекта във Варна. Устройството е изградено от инж. Стефан Стефанов почти изцяло с лични средства, с подкрепата на екологично сдружение "За земята".

Високото близо 6 метра слънчево зарядно разполага с 6 микро USB кабела и 6 USB порта за включване на собствен кабел, разположени в основата.

Как да си презаредим телефона докато се разхождаме във Варна (СНИМКИ)
netinfo

Слънчевото зарядно има защита, която го изключва при дъжд, сняг или срязване на някой от кабелите. Зареждането на едно устройство отнема толкова време, колкото и ако се зарежда в мрежата в дома или офиса.

Соларната станция има обаче недостатък - не може да зарежда всички телефони. Някои от апаратите искат или да са включени в собственото си зарядно, или към компютър. Работи се по въпроса и скоро чрез слънчевото зарядно ще могат да се зареждат и тези апарати, увери 29-годишният инженер.

Очертава се и още работа по електрониката. В процеса на работа излиза нов USB стандарт, който предстои да бъде внедрен на един от 6-те кабела. Предвижда се и монтиране на кабел за устройства на Apple.

Как да си презаредим телефона докато се разхождаме във Варна (СНИМКИ)
netinfo

Върху слънчевото зарядно има информационна табела с описание на проекта и имената на участниците в него, както и инструкции на три езика

Слънчевата инсталация е под денонощно видеонаблюдение и посегателства върху нея досега не са регистрирани. A месечната издръжка на зарядното представлява само сметката за безжичен интернет.

Разрешителното за разполагане на слънчевото зарядно е за 3 години. Дали ще остане там и след това зависи от интереса, споделя още Стефанов. В момента младият инженер търси спонсори, за да направи още няколко такива устройства.