Полша готова да приеме бежанци, не икономически емигранти
Полша готова да приеме бежанци, не икономически емигранти / снимка: Guliver/Getty Images

Полша ще приеме с най-добри чувства бежанците, напуснали своята родина, за да спасят живот си, но ще очаква от тях да се върнат в своите страни, когато обстановката там стане безопасна, заяви днес полската министър-председателка Ева Копач, цитирана от АП.

По думите на Копач Полша преразглежда възможностите си за приемане на бежанци и вероятно ще приеме повече от 2000-те, за които беше изразила готовност. Тя обаче не уточни новата бройка. Европейският съюз иска страната да приеме около 12 000 човека.

„Ние ще ги подслоним, докато ситуацията в техните страни заплашва живота и здравето им”, каза Копач. „Не можем да гарантираме, че завинаги ще приемем хората, които пристигат в Европа”, заяви тя.

Според нея Полша може да бъде пример за другите страни от Европейския съюз, що се отнася до охраната на външните граници на общността, отбелязва ТАСС. „Всички граници на ЕС трябва да бъдат укрепени. Ние отговаряме за източната. Полша може да бъде пример в това отношение”, заяви Копач.

По думите й солидарността във връзка с миграционната криза в ЕС не трябва да се отразява на безопасността и качеството на живот на поляците. „Ще приемаме само бежанци, не икономически имигранти, при това в количество, което сме способни да поемем”, каза тя.

Полските медии наблягат на думите на Копач, че Полша ще приеме толкова бежанци, колкото е по силите й - „нито един повече, нито един по-малко”, и на изявлението й, че днес тя е преди всичко премиер на Полша и трябва да бъде солидарна с полските граждани.  

Източник: БТА