Унгария ще строи ограда и по границата с Румъния, ако се наложи
Унгария ще строи ограда и по границата с Румъния, ако се наложи / БГНЕС

Унгарското правителство е решило да започне подготовка за построяване на ограда по границата с Румъния, за да се справи с евентуална промяна на маршрутите на мигрантите, съобщи министърът на външните работи Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Извънредно положение в две унгарски области по границата със Сърбия

"Решихме да започнем подготвителни работи за изграждане на ограда по унгарско-сръбско-румънската граница с разумна дължина, в случай че мигрантският натиск се насочи към Румъния", каза Сиярто на пресконференция.

Унгария е информирала румънското външно министерство за плановете да продължи сегашното трасе на граничната ограда с няколко километра отвъд река Марош /Муреш на румънски/ по протежение на румънската граница, допълни Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Унгария затвори въздушното пространство над границата със Сърбия

"Взехме решение да започнем подготвителна работа за изграждането на ограда с разумна дължина, започвайки от унгарско-сръбско-румънската граница, ако миграционният натиск се премести в посока към Румъния", каза той.

Издигането на ограда между две страни членки на Европейския съюз не е правилен жест от политическа гледна точка, заяви в отговор румънското външно министерство.

"Издигането на ограда между две страни членки на ЕС, които освен това са стратегически партньори, не е коректен от политическа гледна точка жест и не съответства на европейския дух", посочи румънското външно министерство, като отбеляза, че тази позиция е била съобщена на унгарската страна.

Унгария вече строи 175-километрова ограда на сръбската граница, на главния сухопътен маршрут на мигрантите към ЕС.

Източник: БТА