Роботи превземат 1/3 от работните места в следващите 20 години
Роботи превземат 1/3 от работните места в следващите 20 години / Thinkstock/Getty Images

Учени направиха задълбочен анализ кои професии са застрашени от роботите, като на първите места се оказаха продавачите, готвачите и манекенките, съобщиха в. "Дейли телеграф" и в. "Индипендънт".

Най-застрашени са професиите с повтарящи се умения, обработване на данни или ръчно вписване на информация.

Според "Бостън кънсълтинг груп" до 2024 г. една четвърт от професиите вече ще се упражняват от роботи. Подобно изследване на Оксфордския университет прогнозира, че вероятно след десетилетие или две 35 процента от съществуващите професии ще са застрашени.

Роботи превземат фабриките

Някои професии като лекари, лични треньори и учители са в безопасност, както и заетите в творческите, научните и предприемаческите области. Хората в тях могат дори да бъдат облагодетелствани от роботите. Икономистите са в несигурно положение. Други като застрахователите, техническите сътрудници в библиотеките и ангажираните за продажби по телефона са силно застрашени.

Хората още държат на човешкото общуване, а роботите засега не се справят с това. Затова мениджърите и болногледачите изглеждат в безопасност.

Роботите наистина имат някои предимства. Те не се разболяват, нямат нужда от почивки и отпуска. Не се откъсват от работното си място дори за да отидат в тоалетната.

Грешни прогнози за нашествието на роботите са правени и преди. Още през 1930 г. Джон Мейнард Кейнс предупреди за "новата болест" на "технологичната заетост", която застрашава бъдещите поколения. Той дори прогнозира 15-часова работна седмица. Възможно е обаче Джон Мейнард Кейнс да не е сгрешил, а да е изпреварил времето си.

Източник: БТА