КАТ: Криенето на номера с фолио се санкционира
КАТ: Криенето на номера с фолио се санкционира / снимка: Дарик Варна

„Скрий с фолио номера си от КАТ". Това се призовава в сайт, предлагащ стикери от фолио, с които могат да се скрият символи от регистрационния номер. „Не бъдете рекетирани повече и не пълнете джобовете на никого", пише в друг сайт, който също продава специалните лепенки от невидимо фолио.

Нано стикерите се залепват върху буквите и цифрите на номера като ги повтарят перфектно. Фолиото е незабелижимо, но камерите за автоматично видеофиксиране, снимащи със светкавица или в инфрачервения спектър, улавят вместо номер само отблясък. По този начин номерът на колата остава напълно невидим за камерите на Пътна полиция, отбелязват търговците на нано стикери.

В описанието се посочва още, че ефектът се проявява дори от 30 метра и може да залъже само стационарните камери на пътя. При правилно залепване срокът за използване е до 7 години. Фолиото не избледнява от слънцето, не се напуква и издържа на температури от -50 до +80 градуса. То е устойчиво и на четките във всяка автомивка. Дебелото няколко микрона нано фолио е невидимо за човешкото око и пътните полицаи няма как да го забележат при евентуална проверка, уверяват търговците.

Цената е 8 лева на символ. При поръчка на цял номер се предлагат отстъпки.

Доколко законно е обаче поставянето на фолио върху регистрационния номер? Покриването или закриването по никакъв начин не е разрешено. Дори зацапването се санкционира, коментира пред Дарик старши инспектор Драгомир Ганчев, началник на група „Пътен контрол" в сектор Пътна полиция. Той посъветва водачите да не се доверяват на нано фолиото, тъй като поставянето му не е много законно и няма ефектът, който се рекламира.

50 лева е глобата за водач, който управлява превозно средство с нечетлив или закрит по какъвто и да е начин регистрационен номер, пише в Закона за движение по пътищата. А и облепените номера със сигурност остават видими за мобилните камери в колите на Пътна полиция.