Убиецът на Вероника иска да се извини публично
Убиецът на Вероника иска да се извини публично / снимка: DarikNews.bg, архив

Убиецът на 23-годишната студентка Вероника Здравкова пожелал да се извини публично. Като видял снимките на трупа на момичето, което съсякъл с брадва, Илиян Здравков заявил: "Не мога да повярвам, че съм извършил такова зверство", каза служебният адвокат на 40-годишният обвиняем Кирил Станчев.

В понеделник Илиян Здравков ще се изправи на подсъдимата скамейка във Великотърновския окръжен съд. Той иска делото да се гледа по съкратената процедура.

В петък рецидивистът е бил приведен от затвора в Ловеч в ареста в старата столица. Съдията по делото е пожелал Здравков собственоръчно да подпише молбата си за съкратено съдебно следствие. Тя била подадена от адвоката му, още преди да бъде внесен обвинителният акт.

"Изпълнихме разпореждането. Илиян е грамотен и пише добре. Той обаче не крие страха си от обществения гняв, защото осъзнава какво е сторил", посочи адвокат Станчев. По думите му, след като делото ще се гледа по съкратената процедура, то и наказанието автоматично пада с 1/3. При това положение, Илиян го очаква присъда от около 25 г. затвор.

Близките на убитото момиче ще предявят иск за 200 000 лв. кръвнина.

Междувременно търновци подготвят мирен протест, час преди началото на делото. В социалните мрежи от дни граждани призовават за организиране на митинг пред съдебната палата по време на процеса, като настояват за налагане на най-тежкото наказание на извършителя на зверството - доживотен затвор.

Илиян Здравков ще отговаря пред съда за това, че на 28 февруари тази година, в района на жп гарата във Велико Търново е нападнал 23-годишната студентка Вероника Здравкова, откраднал е дамската й чанта с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лв.

След грабежа криминално проявеният мъж е убил момичето с няколко удара с брадва по главата, става ясно от обвинителния акт. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив - Илиян Здравков е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи. Последното си наказание криминално проявеният изтърпял в затвора в Ловеч на 6 януари т.г.

В хода на разследването Здравков е направил пълни самопризнания. Разпитани са 24 свидетели, 18 вещи лица са изготвили експертизи, открити и иззети са множество веществени доказателства.