Отвориха лятната папска резиденция за посетители
Отвориха лятната папска резиденция за посетители / снимка: Guliver/Getty Images

Лятната папска резиденция край Рим днес бе отворена за първи път за посетители, тъй като е вече филиал на Ватиканските музеи.

Всяка събота туристите, снабдени с целодневен билет, ще могат да посещават не само Ватиканските музеи и Сикстинската капела, но и Апостолическия дворец в Папските вили (паркове), разположени в Кастел Гандолфо на хълмистите брегове на езерото Албано. Те ще имат удоволствието да се придвижват с влак от живописната и много рядко използвана Ватиканска гара.

Новата музейна сбирка съдържа разнообразни експонати - от великолепен трон, използван в продължение на 80 години, до лекия автомобил BMW, с който Свети папа Йоан Павел Втори се движеше в околностите.

Първият имот в общината Кастел Гандолфо, която днес наброява над 9000 жители, е купен от Светия престол през 1596 г. и впоследствие разширен с други парцели, за да достигне площ от близо 55 хектара, което го прави по-голям от територията на Държавата Ватикана. През 1623 г. папа Урбан Осми възлага строежа на сграда върху мястото, където се е намирала вилата на император Домициан. Той обаче не ползва новата резиденция и предпочита летния отдих в съседната Вила Барберини, която по-късно е присъединена към Папските вили.

Строежът на основната сграда е завършен от папа Александър Седми (1655-1667 г.), който става и нейният пръв обитател. В продължение на близо век след него вилата в Кастел Гандолфо остава неизползвана. Тя е иззета от войските на Наполеон и доведена до разруха. Следващите папи - Пий Седми и Пий Осми - я реставрират, а папа Грегорий Шестнайсти редовно я ползва през лятото до 1870 г., когато завземането на Рим от войските на Джузепе Гарибалди слага край на Папската държава.

По силата на Латеранския договор и на конкордата между Кралство Италия и Светия престол през 1929 г. е създадена Държавата град Ватикана, а Папските вили в Кастел Гандолфо получават статут на ватиканска територия и не подлежат на експроприация и данъчно облагане. От 1934 г. там е разположена Ватиканската астрономическа обсерватория.

Папа Франциск все още не е прекарвал лятна ваканция в Кастел Гандолфо.

Строежът на първата железопътна линия на ватиканска територия започва през 1929 г. и тя е пусната в експлоатация три години по-късно. Линията е дълга 862 м и е свързана на италианска територия с гара Сан Пиетро. Използва се много рядко и при особени поводи.

През 1962 г. от Ватиканската гара потегля на поклонение в Асизи папа Йоан Двадесет и трети, известен като „българския папа” заради дългогодишната му връзка с България и изключителното му благоразположение към българския народ. Свети папа Йоан Павел Втори два пъти пътува по линията - през 1979 и през 2002 г. Последен от нея потегли Почетният папа Бенедикт Шестнайсети през 2011 г.

Няколко представителни групи от Италия и Германия също са получавали разрешение да ползват гарата. В сградата на жп гарата сега се помещава търговският център на Ватикана.

Източник: БТА