Ретро влак ще превозва туристи до летния дворец на папата в Кастел Гандолфо
Ретро влак ще превозва туристи до летния дворец на папата в Кастел Гандолфо / снимки: БГНЕС

Ватиканската жп гара заработи отново: всяка събота оттам ще тръгва влак с туристи за летния дворец Кастел Гандолфо. Папа Франциск пренебрегва това смайващо красиво кътче, но няма нищо против от него да се възползва публиката, а и финансите на Църквата, отбелязва АФП.

Шест вагона в старинен стил с лакирани седалки от светло дърво потеглят от гарата, превърната днес в магазин за луксозни стоки, и минават през портите в крепостната стена на Ватикана.

Отвориха лятната папска резиденция за посетители

Сан Пиетро, Трастевере, Остиенси, Тусколана… Влакът преминава през тревните площи в предградията на Рим, после криволичи покрай римските развалини около Виа Апия и се изкачва на зелените хълмове над езерото Албано, описва пътуването журналист от АФП.

Композицията излиза от един тунел на 25 км югоизточно от Рим и пред очите ни се разкрива блестящият овал на водите, обрамчен с гори. Спираме на малката гаричка Кастел Гандолфо - градче край хълма, където величествено се издига дворецът на папата, допълва той.

Ретро влак ще превозва туристи до летния дворец на папата в Кастел Гандолфо
netinfo

За посетителите са предвидени още автобус совалка от гарата до Папските вили и туристическо влакче в бял цвят, което ще ги разхожда по петкилометров маршрут. Така освен природните красоти ще имат възможност да разгледат и биофермата, от която идват плодовете, зеленчуците и млечните продукти за Ватикана, и галерията на император Домициан, строена през 1 в., добавя АФП.

Източник: БТА