Шествие за солидарност с бежанците в София
Шествие за солидарност с бежанците в София / снимка: БГНЕС, архив

Шествие за солидарност с бежанците ще се проведе тази вечер в София. Така българите ще се включат в Европейския ден на солидарност с мигрантите, който ще бъде отбелязан и в други държави-членки. Мотото на шествието е "Европа казва: Добре дошли!". Сред основните искания, които ще бъдат поставени от участниците в София, са спиране на смъртта по границите, осигуряване на легални пътища за мигрантите, рестартиране на програмата за спасяване в Средиземно море "Маре Нострум".

Началната точка на шествието в София е входът на Женския пазар. Участниците ще се събират от 18:00 до 18:30 ч. а след това ще тръгнат към сградата на Европейската комисия и Европейския парламент, за да изразят основните си искания, свързани с правата на мигрантите и отношението към тях. Едно от тях е да се спре смъртта по границите. Аргументи в тази посока изрази Рая Апостолова, един от организаторите на шествието, в ефира на Дарик:

„Сегашната политика, която се води в Европа по отношение на секюритизация на границата, тоест оградите, които виждаме, че се издигат, отблъскванията, както по нашата граница, така и в Средиземно море, тази политика трябва да се спре. Защото ние видяхме, че колкото и огради да издигаме, това води единствено до пренасочване на потока, до повече смърт, хора измръзват, както на българо-турската, така и на българо-сръбската граница, опитвайки се да пресекат България и да преминат навътре към Европа. Затова тази политика трябва да се спре и да се пренасочи вниманието към корена на проблема и защо тези хора бягат", каза Апостолова.

Нужна е коренна промяна в политиките спрямо мигрантите, обясни Георги Медаров, също организатор на шествието.

„Защо хората са склонни да дадат например 1000 евро на каналджии, да минат през Средиземно море, а не да си купят за 300 евро билет за самолета? Защо не могат да кандидатстват за убежище още на аерогарата? Защо тази отговорност е прехвърлена на частните компании, които трябва да решават кой има право да подаде документи и кой не, и защо европейските институции не създадат процедури за това нещо", попита Медаров.

Участниците в шествието ще поискат и спиране на показните акции на ДАНС сред мигрантските общности у нас.