Старите приятели Путин и Берлускони се срещнаха в Крим
Старите приятели Путин и Берлускони се срещнаха в Крим / БГНЕС, архив

Бившият италианския премиер Силвио Берлускони е на посещение в окупирания от Русия Крим в знак на символична подкрепа за стария си приятел, руския президент Владимир Путин, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано Берлускони прие семейството на Путин във вилата си на остров Сардиния. Двамата прекараха един уикенд заедно във ваканционна къща в Сибир през юни и се срещнаха за кратко, когато Путин посети Италия това лято.

Путин и Берлускони прекарали почивните си дни в Сибир

Западът осъди Русия за анексирането на украинския полуостров. САЩ и европейските страни препоръчват на жителите си да не посещават Крим.

Руската информационна агенция ТАСС съобщи, че Берлускони е посетил в Севастопол заедно с Путин гробище на италиански войници, убити в Кримската война през 1853-1856 г. Очаква се през уикенда двамата да имат частен разговор, на който според Дмитрий Песков, прессекретаря на руския президент, може да обменят мнения за руско-италианските отношения и по горещите международни проблеми.

За какво говори Путин по време на неофициалните обеди

През Кримската война на страната на Османската империя и съюзниците й срещу Русия се сражават 15 хиляди войници от Сардинското кралство. При обсадата на Севастопол сардинците изгубват 2194 души, които са погребани в кримски села.

През 1882 г. италианците препогребват сънародниците си на мемориал на хълма на Гасфорт край Севастопол.

Източник: БТА