Мъж се пръска с бактериален спрей от 12 години, вместо да се къпе
Мъж се пръска с бактериален спрей от 12 години, вместо да се къпе / ThinkStock/Getty Images

Инженер-химикът Дейв Уитлок обяви, че не се е къпал от 12 години и поддържа хигиената си, като се пръска с пробиотичен спрей, съобщи Медикъл дейли.

Уитлок, който е завършил Масачузетския технологичен институт, мирише съвсем нормално, а кожата му е в отлично състояние.

Лекари съветват да се къпем на 2-3 дни

Спреят е създаден от основаната от Уитлок компания AOBiome. Той трябва да се използва два пъти на ден. Съдържа живи бактерии и няма миризма. Усещането от него е като от вода. Използваните бактерии преобразуват уреята и амоняка от потта в добри бактерии с противовъзпалителни свойства. Те се срещат естествено в мръсотията.

Уитлок е убеден, че пробиотичните бактерии са полезни, но засега няма научни доказателства. Компанията му планира скоро да започне клинични изпитания на продукти за възпалена кожа, включително и за акне.

"Никой не е правил клинични изпитания за ползата от ежедневния душ. На каква основа тогава се приема, че това е полезна практика?", пита Дейв Уитлок.

Според Уитлок е по-здравословно да бъде възстановено нормалното състояние на кожата.

"Бъркаме чистото със стерилното", казва Ясмина Аганович, мениджър на компанията AOBiome. „Махнахме мръсотията от живота си, не прекарваме достатъчно време навън, дори и като деца".

Тя твърди, че клиентите им намаляват зависимостта си от конвенционални продукти, като дезодоранти, овлажнители, сапун. Компанията предлага и шампоан от серията, който не съдържа бактерии, но и не ги убива.

Източник: БТА