До седмица ще са ясни кандидатурите за конституционен съдия от квотата на парламента
До седмица ще са ясни кандидатурите за конституционен съдия от квотата на парламента / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До 18 септември ще станат ясни кандидатите за конституционен съдия, който Народното събрание трябва да избере в близките седмици, заради изтичащия мандат на съдията от Конституционния съд от квотата на парламента Красен Станчев.

Този петък депутатите трябва да приемат процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и за избор на съдия в КС. Тази есен изтичат мандатите на общо четирима от членовете на Конституционния съд - двама от квотата на президента и по един от НС и от съдебната власт.

ГЕРБ предлага Константин Пенчев за конституционен съдия

След приемането на процедурните правила, народни представители и/или парламентарни групи ще имат пет дни, за да предложат кандидатури за нов Конституционен съдия. Номинираните кандидати, които отговарят на условията, ще бъдат публично изслушани в Правната комисия на НС.

Неправителствени организации ще имат право да изпратят становища по професионалните и нравствени качества на кандидатите, както и да отправят въпроси, които ще бъдат задавани по време на изслушването. Всеки от кандидатите за член на НС ще има до 15 минути, за да представи професионалната си биография и да убеди парламентаристите си в предимствата си за заемане на престижния пост.Народните представители също ще могат да задават въпроси към кандидатите.

Гласуването от парламента ще е явно и ще се осъществи с електронната система. За да бъде избран член на Конституционния съд от квотата на НС е нужна подкрепата на половината, плюс един, от присъстващите в пленарната зала депутати.

Почти сигурно е, че Реформаторският блок ще номинира кандидат за Конституционен съд. От ГЕРБ днес обявиха, че номинират Константин Пенчев. Въпросът с избора на кандидат от квотата на НС следва да се разглежда в пакет с двете номинации, които и държавния глава ще може да направи за членове на КС.

В края на 2012 г. се стигна до безпрецедентна Конституционна криза, когато Росен Плевнелиев отказа да присъства на клетвата на избраната от мнозинството в НС за конституционен съдия Венета Марковска.

Бойкотът на президента наложи оттеглянето на Марковска от процедурата. По-късно за член на КС бе номиниран и президента в периода 1997-2002 Петър Стоянов, който обаче се отказа. Три месеца по-късно за член на КС бе избран съдията от ВКС Гроздан Илиев, чиято кандидатура бе подкрепена от ГЕРБ.