Разбесняла се река помете къщи и коли в японски град (СНИМКИ)
Разбесняла се река помете къщи и коли в японски град (СНИМКИ) / БГНЕС

Водите на разбесняла се река внезапно заляха град в Източна Япония, помитайки къщи и коли сред отчаяните викове за помощ на местните жители, съобщава Франс прес, позовавайки се на телевизионни репортажи от местопроизшествието.

Телевизия Ен Ейч Кей показа как след поройните дъждове, излели се напоследък над Източна Япония, река Кинугава излиза от бреговете си в 65-хилядния град Джосо и гигантска вълна минава през част от населеното място. Рухнала е част о т дигата с дължина 80 метра, реката е навлязла на 8 километра в града и продължава да причинява разрушения, отбелязва ТАСС.

Разбесняла се река помете къщи и коли в японски град (СНИМКИ)
netinfo
Заради необичайните за сезона бури и проливни дъждове днес на източното крайбрежие са евакуирани около 100 000 души, а 800 000 са посъветвали да напуснат временно домовете си, предаде Ройтерс. Телевизията показа кадри как хеликоптери спасяват хора, качили на покривите на къщите. Сред тях е и възрастна двойка, която седи на покрива и държи двете си кучета.

По данни на пожарно-спасителните служби в префектура Ибараки, потоците са отнесли няколко души. Спасителите правят спешни проверки, продължавайки операцията в района, в която участват войскови части и хеликоптери. Наводнен бе склад на компания за търговия с газови бутилки. Властите призоваха гражданите да не докосват бутилки, повлечени от дъждовните порои. Една жена е в неизвестност. Изчезнала е в района на град Канума, на 100 км северно от Токио, където проливният дъжд е предизвикал свлачища.

Разбесняла се река помете къщи и коли в японски град (СНИМКИ)
netinfo
В град Нико, на 140 км северно от Токио, са паднали 400 милиметра дъжд от понеделник. Според метеоролози такова количество не е виждано в Япония от десетилетия.

Вчера Япония бе застигната от 18-ия тайфун за сезона; междувременно към главния остров Хоншу се насочва и друга тропическа буря. В сряда в страната бяха анулирани десетки полети; властите препоръчаха да бъдат евакуирани над половин милион души, допълва ТАСС.

Източник: БТА