Близо 1400 са първокурсниците в ТрУ за новата учебна година
Близо 1400 са първокурсниците в ТрУ за новата учебна година / Dariknews.bg, архив

Близо 1400 са първокурсниците, които тази година ще учат в Тракийският университет в Стара Загора. Това обяви изпълняващият длъжността ректор на висшето учебно заведение проф. Иван Въшин.

"Изпълнихме 98% от приема. Справихме се успешно с кандидат-студентската кампания въпреки че всички университети изпитват трудности заради демографския срив и икономическата криза. Статистиката показва, че през 2007 г. завършващите средно образование в страната са били 75 826 души, през 2015 г. техният брой е спаднал до 44 974 души. Ние обаче нямаме подобен сериозен спад", отчете проф. Въшин.

Той допълни, че ръководството е положило сериозни усилия, за да не останат незапълнени бройки в университета.

"Кандидат-студентския ни справочник бе готов още през януари. Изпратихме 1200 писма с рекламни материали до всички училища в страната. Изпратихме и 250 писма до Бюрата по труда. Улеснихме желаещите и с предварителни изпити", допълни изпълняващият длъжността ректор.

87 ще бъдат студентите-чужденци, които тази година започват обучението си. Те са от 18 страни, като преобладават тези от Великобритания - 24. Продължава обучението на английски език в Медицинския факултет, а следващата седмица трябва да стане ясно дали ще има такова и във Ветеринарно-медицинският.

Официалното откриване на учебната година в университета ще се проведе на 14 септември на Форума на висшето учебно заведение. Гостите и студентите ще чуят за първи път и звука на камбаната, поставена в строящият се вече седем години църковен храм в двора на висшето училище.

"Църквата няма да е готова за началото на учебната година, въпреки че имахме такова желание. Най-късно до края на октомври обаче трябва да можем да я осветим", обясни проф. Въшин.