Депутатите приеха реформата „Москов с десетки корекции
Депутатите приеха реформата „Москов с десетки корекции / снимка: БГНЕС, архив
Депутатите приеха реформата „Москов" с десетки корекции
81637
Депутатите приеха реформата „Москов" с десетки корекции
  • Депутатите приеха реформата „Москов" с десетки корекции

След 7-часово заседание депутатите в парламента приеха болничната реформа на здравния министър д-р Петър Москов, но с десетки корекции в неговите предложения. Така сливането на лечебни заведения отпадна като задължително изискване, за да сключват те договори със Здравната каса. Отпадна и възможността болниците да бъдат приватизирани. Редуциране на лечебните заведения, които имат договор с касата, ще има, както поиска министърът на здравеопазването, обаче не той, а Министерският съвет ще решава кои болници да работят с касата. Независимо, че от опозицията определиха така приетия закон като провал за Москов, той не скри радостта си след края на заседанието и уточни, че приемането на болничната реформа доказало, че в Парламента има управляващо мнозинство.

Кабинетът одобри здравната реформа на Петър Москов

Без особени спорове, за разлика от преди седмица в Здравна комисия, днес депутатите приеха основните точки от промените в Закона за лечебните заведения, които предлага Петър Москов. Фактът, че 90 на сто от тях са били пренаписани преди приемането им е провал за министъра, смята червеният депутат д-р Емил Райнов.

„Този законопроект практически беше пренаписан изцяло от колегите от здравната комисия - отпадна приватизацията, отпадна задължителната акредитация, отпадна отпадането на критериите за директори на лечебни заведения, отпадна задължителността на сливанията - тя стана пожелателна. Де факто от целия законопроект остана едно нещо и дори то беше променено, а то е, че там където здравната карта покаже излишък на лечебни заведения с наредба Министерският съвет ще определя касата с кои да сключва и с кои не", каза Райнов.

От ДПС пък определиха като тежък политически гаф начинът, по който била поднесена идеята болниците да бъдат приватизирани. „да предложиш убедено текст в закон, още по-убедено да го защитаваш пред Министерския съвет, да те защити и подкрепи премиерът и след това да кажеш „Има време за война, сега трябва да има мир", според нас е тежък политически гаф. Гаф на квадрат е да кажеш че ще оттеглиш този текст или закона и законът пак да влезе в този вид на първо четене, а след това и на второ четене", каза депутатът Тунчер Кърджалиев.

ГЕРБ подкрепиха Москов в идеите му, но в коригирания им вид, в който днес бяха приети. Независимо от това министърът изрази сериозно удовлетворение. „Вече е факт ясен механизъм, по който министерството ще спре роенето на болнични структури без това да повлиява в положителен план на здравния статус на всеки българин и на нацията като цяло. Гласуването беше ясен знак, че управляващо мнозинство съществува", каза той.

Най-големи противоречия в зала предизвика текстът, който регламентира задължително създаване на Национална здравна карта, която да редуцира болниците с договор с касата. От опозицията атакуваха това предложение с аргумента, че то ще даде почва за корупционни практики и за политически сделки.