Блуждаещи спътници проверяват Теорията на относителността на Айнщайн
Блуждаещи спътници проверяват Теорията на относителността на Айнщайн / снимка: Thinkstock/Getty Images

Два европейски навигационни спътника, изстреляни миналата година в погрешна орбита, което направи невъзможно използването им по предназначение, вместо това ще "съдействат" за проверка на Теорията на относителността на Айнщайн, предаде ДПА, позовавайки се на университета на Бремен.

Професор Клаус Лемерцал, директор на Центъра за приложна космическа технология и микрогравитация към учебното заведение е получил достъп до данните от спътниците "Галилео-5" и "Галилео-6" и през октомври ще започне проучването им.

Навигационните спътници "Галилео-5" и "Галилео-6" бяха изстреляни на 22 август 2014 г. от компанията "Арианспейс" с руска ракета-носител "Союз". Заради проблем със захранването на ускорителния блок на ракетата сателитите не достигнаха планираната кръгова орбита на височина 23 000 километра. Вместо това те се позиционираха в елиптична орбита, чиято височина варира два пъти дневно между 17 000 и 25 000 километра. Това ги направи нефункционални за мисията на европейската навигационна система "Галилео", която има за цел да конкурира американската GPS, припомня агенцията.

Космически часовници тестват теория на Айнщайн

Промяната във височината обаче дава възможност да се тества т.нар. гравитационно червено отместване в Теорията на относителността на Айнщайн.

През 1976 г. учени изстреляха атомен часовник на височина около 10 000 километра, където гравитацията е по-слаба, отколкото на Земята, и сравниха данните от него с тези от идентичен часовник на повърхността. С експеримента специалистите потвърдиха теоретичните прогнози на Айнщайн с точност от четири десетични позиции.
Благодарение на огромното количество данни от "блуждаещите" спътници професор Лемерцал се надява да потвърди айнщайновата теория с десет пъти по-голяма точност.

Източник: БТА