Фандъкова: Столична община е най-големият инвеститор в София за строителните компании
Фандъкова: Столична община е най-големият инвеститор в София за строителните компании / снимка: БГНЕС

Столична община се яви като най-големия инвеститор на територията на нашия град и община за строителните компании. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на дискусията "Деветте пътя към еврофондовете, ОП Региони в растеж" (ОПРР), предаде БГНЕС.

През отминалия програмен период проектите реализирани от Столична община заедно със собствено съфинансиране са на стойност около 3 млрд. лв. Това са реални средства, които влязоха в града, подобриха в голяма степен условията за живеене на хората, каза Фандъкова. Това са и средства, които влязоха и подпомогнаха бизнеса в най-тежката финансова и икономическа криза, допълни тя.

Столичният кмет отбеляза, че проектите по ОП "Регионално развитие" за периода до 2014 г. и проекти, които продължават и в момента са на обща стойност от около 148 млн. лв. "Изградихме иновативен модел с общинските търговски дружества, които подобриха дейността си и постигнаха финансови показатели, които им позволиха да кандидатстват и инвестират в града", каза Фандъкова и даде пример с изграждането на новия парк "Възраждане", който е проект, спечелен и инвестиран от търговското дружество "Софийски имоти".

Тя спомена, че се извършва и активна строителна дейност при парка при НДК и прилежащите улици по проект, финансиран по ОПРР. До няколко дни предстояло да се открие и Музеят за история на София в сградата на Софийска баня, реализиран също по ОПРР. "Реализират се и пътни проекти, като Северна скоростна тангента, Софийски околовръстен път, Западна дъга. Разчитаме трафикът в София да се облекчи като изведем транзитния трафик извън центъра на града. Министерството на културата предстои да завърши проекта за Ларгото", заяви Йорданка Фандъкова.

Тя увери, че за следващия програмен период общината е подготвила домашното си добре и предстои до дни да предаде инвестиционна програма с готови и работни проекти за средствата, определени по новата оперативна програма „Региони в растеж", които за СО са в размер на 240 млн. лв.

"Разработили сме проектите за внедряване на енергийната ефективност в 24 училища и детски градини, обновяване на 2 общински театъра, 4 културни института и 3 социални заведения в различни райони на града. Включили сме обновяване на трамвайни линии, довършване на информационни табла, интелигентната система за управление на трафика, нови трамвайни мотриси.

Предвижда се през 2016 г. да започне цялостно реновиране на ул. "Граф Игнатиев", ще се запази трамвайното движение, но ще се развият и обособят пешеходни зони. Целта на всички проекти е да защитим виждането си за развитието на София като зелен град, подобряване на въздуха и начина на живот. Продължаваме заедно напред", допълни кметът на Столична община.