Стресът в службата вреди като пасивното пушене
Стресът в службата вреди като пасивното пушене / ThinkStock/Getty Images

Стресът в службата и удълженото работно време увреждат здравето и могат да доведат до хронично заболяване и ранна смърт. Те са не по-малко вредни от пасивното тютюнопушене, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Стресът на работното място убива

Учените от Харвардския университет са анализирали 228 предишни изследвания по въпросите на стреса на работното място. Те са разгледали много фактори, смятани за вредни, като сигурност, продължителност на работния ден, смени, конфликт между служебните задължения и семейния живот, организационна справедливост, големи изисквания. Специалистите са анализирали ефекта на различните фактори върху физическото и психично здраве, върху вероятността от поява на болест и ранна смърт.

Жените са по-стресирани у дома, мъжете - в офиса

Резултатите показват, че фактори като безработица и малък контрол върху работата, както и липсата на здравна осигуровка много по-често предизвикват ранна смърт от пасивното пушене. Необходимостта да работят извънредно и сблъсъкът между служебния и личния живот също са по-вредни, като увеличават с 20 процента опасността от ранна смърт. Сблъсъкът с несправедливости и големите изисквания увеличават риска от заболяване с 50 процента. Подобен е и ефектът от работата на смени.

Източник: БТА