Всяко пето дете във Варна е с наднормено тегло
Всяко пето дете във Варна е с наднормено тегло / Dariknews.bg

19,7% от децата между 3- и 7-годишна възраст във Варна са с наднормено тегло. Това означава, че всяко пето дете има проблем с килограмите, обясни ендокринологът и ръководител на педиатричната клиника в УМБАЛ „Св. Марина” проф. д-р Виолета Йотова. За сравнение през 2011 г.а с подобен проблем са били 12,7 на сто от подрастващите.

Тенденцията е все повече деца да водят заседнал начин на живот, което води до повишаване на теглото и болести на сърдечно съдовата система, диабет тип 2 и хипертония. За да бъде избегнат този проблем, у хлапетата трябва да се създават правилни хранителни навици и физическа култура още преди да са тръгнали на училище.

Експертите препоръчват децата да гледат телевизия не повече от два часа на ден и да бъдат физически активни поне един час. Проучвания показват обаче, че заседналото поведение на малчуганите достига до над 8 часа дневно.

Счита се, че у нас децата с наднормени килограми са по-скоро от заможни семейства. По-ранното затлъстяване е типично за тези, които се отглеждат от баби и дядовци, обясни проф. Йотова.