ЕС готви нови квоти за преразпределяне на кандидатите за убежище
ЕС готви нови квоти за преразпределяне на кандидатите за убежище / снимка: БГНЕС

Европейската комисия подготвя нов пакет от национални квоти за преразпределяне на бежанци, който предвижда Германия да приеме над 40 000, а Франция - 30 000, от общо 160 000 кандидати за убежище, пристигнали в Италия, Гърция и Унгария, заявиха източници от Европейския съюз, цитирани от Ройтерс.

Междувременно по-рано френският президентът Франсоа Оланд в Елисейския дворец каза, че Франция ще приеме 24 000 бежанци в следващите 2 години, съобразявайки се с предложението, което се очаква да направи Европейската комисия за допълнително приемане от страните членки на общо 120 000 мигранти, предаде Ройтерс. Той изрази увереност, че ЕС ще успее да овладее миграционната криза и каза, че ще предложи в Париж да се проведе международна конференция по проблема за бежанците.

Оланд предложи също така да организира в Париж нова среща на лидерите на 4-те страни от Нормандската четворка - Франция, Германия, Русия и Украйна. По този повод в близките дни външните министри на "четворката" ще проведат консултации, съобщи той. Според него срещата може да се състои още преди сесията на Общото събрание на ООН, която започва на 28 септември в Ню Йорк. Целта на парижката среща ще бъде да се даде тласък на мирния процес, след като бе постигнат напредък за стабилизиране на прекратяването на огъня в Източна Украйна.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини приветства решението на Франция да приеме 24 000 бежанци и призова всички страни членки на ЕС да действат "също толкова смело" за справяне с мигрантската криза, предаде Франс прес. "Приветствам съобщението на президента Оланд и се надявам, че всички страни членки ще действат също толкова смело", заяви Могерини по Си Ен Ен.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще представи новите предложения в сряда. Те включват добавяне на 120 000 души към предложените по-рано от ЕК 40 000 човека за преразпределяне.

Новият пакет предвижда България да приеме общо 2172 бежанци. Тази бройка включва 572 души съгласно първоначалното предложения за преразпределяне на 40 000 бежанци в ЕС плюс 1600 от допълнителните 120 000.

Първоначалното предложение за преразпределяне на бежанци, пристигнали в Италия и Гърция, ще бъде също така разширено и ще включва бежанци, пристигнали в Унгария.

Вътрешните министри на страните от ЕС ще обсъждат предложенията на ЕК на извънредно заседание следващия понеделник в Брюксел.

Първоначално се очакваше Унгария да приеме определен брой бежанци, пристигнали в Италия и Гърция, но впоследствие й беше обещано да бъде изключена от тази схема.

Бройката от 160 000 бежанци ще включва 66 400, пристигнали в Гърция, 54 000, пристигнали в Унгария, и 39 600, пристигнали в Италия.

Предвижда се бежанците да бъдат разпределени според формула, наречена "разпределителен ключ", при която приемането на бежанците се определя на 40 процента от националния доход на приемащата страна, на 40 процента от населението, на 10 процента от нивото на безработицата и на 10 процента от броя на бежанците, които съответната държава е настанила преди тазгодишната криза.

Великобритания, Ирландия и Дания не участват в политиката на ЕС за убежището. Ирландия доброволно пожела да приеме 600 човека съгласно предишната схема за преразпределение на 40 000 кандидати за убежище.

Има информация, че ЕК планира да включи Турция и всички западнобалкански страни, които не са членки на ЕС, в нов списък на "безопасни" държави, за чиито граждани се предвижда по-бързо преглеждане на молбите за убежище с цел да се ускори депортирането за повечето от тях.

По думите на служители на ЕС се предвижда да се даде възможност на страните членки да платят пари, за да не участват за определен период в приемането на кандидати за убежище. Подобно изключване от системата ще бъде ограничено до една година, а плащането ще се равнява на 0,002 процента от брутния вътрешен продукт на държавата. Например за Полша това ще означава по-малко от 10 милиона евро.

Източник: БТА