Тест показва кога човек ще умре
Тест показва кога човек ще умре / Thinkstock/Getty Images

Британски учени създадоха тест, който показва колко добре или колко зле старее тялото на човек като се определи неговата "биологична възраст". Според изследователите този метод може да предскаже кога един човек ще умре, както и да определи хората с висок риск от развиване на деменция. Тестът ще може да има приложения и в здравните услуги, пенсионното осигуряване и застрахователния бизнес.

Екипът учени от Кралския колеж в Лондон, цитирани от Би Би Си, казват, че определянето на „биологичната възраст" е по-полезно от възрастта на човек в години.

Тестът разглежда характеристиките на остаряване на клетките във всяко отделно тяло като сравнява поведението на 150 гени.

„Има специфики на остаряването на здравето ни, които са общовалидни за всички наши тъкани и могат да предвещаят редица неща като дълголетие и влошаване на когнитивните ни умения", каза проф. Джейми Тимънс от Кралския колеж в Лондон. Въпреки своите многобройни приложения обаче изследването на "биологичната възраст" не дава отговори на въпроса за това как може да бъде забавено остаряването.

Според изследователите термините здраве и възраст са две коренно различни неща. И докато някои ежедневни решения като лежането на дивана по цял ден може да са вредни за здравето, то те изглежда не оказват влияние на начина, по който тялото старее. Екипът смята също, че комбинирането на факторите от ежедневието и биологичната възраст могат да дадат по-добра картина на здравето на човек.

Учените са провели изследването върху група възрастни хора над 70-годишна възраст в Швеция като са успели да предскажат кои от тях ще починат през следващите години.

„Бихте могли да видите кои хора нямат почти никакви шансове да починат и такива, които имат почти 45% шанс да са мъртви", коментира още проф. Тимънс. Плановете за изследването са то да бъде тествано при процеса на трансплантиране на органи във Великобритания. Така ще може да се прецени дали хора, които са възрастни, но имат млада „биологична възраст", могат все пак да станат донори.

Източник: БГНЕС