„Монд”: Франция предвижда въздушни удари в Сирия
„Монд”: Франция предвижда въздушни удари в Сирия / снимка: БГНЕС

Франция възнамерява да се включи във въздушните операции срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия под формата на въздушни удари или разузнавателни полети, съобщава в. "Монд", цитиран от Франс прес.

Елисейският дворец потвърди само, че президентът Франсоа Оланд ще говори по темата утре на редовната си пресконференция. Вариантът за военна намеса в Сирия е бил обсъждан на съвет по отбраната в Елисейския дворец в петък.

Ускореното емигриране на сирийците, провалът на коалицията, водена от САЩ, срещу ИД в Ирак и възможното засилване на руското военно присъствие на терена са на път да втвърдят френската позиция, смята вестникът.

Франция участва със самолети в коалицията, оглавена от САЩ, който от една година действа в Ирак срещу ИД, но отказва да участва в същата тази коалиция при въздушните действия в Сирия, преценявайки, че има риск това да послужи на интересите на президента Башар ал Асад.

"Нашата позиция не се е променила и не става дума за участие в коалицията, действаща в Сирия", обясни анонимен правителствен представител. Вместо това Франция може да не се въздържа повече от военна намеса в Сирия, но само когато става въпрос за вътрешната й сигурност и при пълна самостоятелност и независимост, обясни анонимният източник, цитиран от Франс прес. Франция тази година пострада от няколко атентата от името на ИД, отбелязва агенцията.

За Париж приоритет остава намирането на стабилна политическа алтернатива на сирийския режим и обединяване на всички страни в уреждането на конфликта.

Иран, който поддържа режима в Дамаск, но стана първостепенен дипломатически партньор след ядреното споразумение, има важна роля в този процес, добави източникът. По думите му, "ако Иран, Турция, Саудитска Арабия, сирийският режим, руснаците и Западът се съберат на масата за преговори, решение може и да се постигне".

Източник: БТА